Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA), Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) ve Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) işbirliğiyle düzenlenen ‘Uluslararası Tekstil Zirvesi’ Kahrmanmaraş’ta başladı !

3 gün sürecek zirvenin 1. günü Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Zirveye yerli ve yabancı birçok iş adamı katıldı. Zirve kapsamında bir araya gelen sektör temsilcileri, tekstilde pazarlama, üretim, teknoloji ve enerji konularında bilgi alış verişinde bulundu.

Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi’nde düzenlenen zirveye, Vali Şükrü Kocatepe, KSÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Fatih Karaaslan, DOĞAKA Genel Sekreter Vekili Onur Yıldız, KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük, İsmail Gülle, Zeki Kıvanç,Prof. Dr. Ayşe Okur, Prof. Dr. Fatma Göktepe,Ç. Emrah Öngüt, Birkan Yurdakul, Murat Karataş, Çiğdem Mutlu, Hüseyin Eyilmezgil, Yasemin Başar, Hakan Sözen, Önay Yıldız, Mehmet Güner, Akif Aydoğar ve sektör temsilcileri katıldı.

Vali Kocatepe ” Tekstil Sektörü Dünya Ekonomisinin Lokomotifidir ! “

Zirvenin açılış konuşmasını yapan ve  tekstil sektörünün dünya ekonomisinin lokomotifi olduğun belirten Vali Şükrü Kocatepe “Kahramanmaraşımızda ülkemizin lokomotif illerinden bir tanesi. İlimizde bu güne kadar yapılan yatırımlar, teşvikteki göstergeler ve ihracat rakamları ilimizin her gün artan bir ivmeyle önemli gelişmeler kaydettiğini gösteriyor. Bu sempozyumun gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” dedi.

Rektör Karaaslan ” Kahramanmaraş, Uluslararası Üne Sahip Bir markaya Kavuşmalı ! “

KSÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Fatih Karaaslan “Arzumuz artık bir tekstil merkezi olan şehrimizin uluslar arası üne sahip markalara kavuşmasıdır. Bunun niçin teknoloji transferinin yanı sıra Moda ve tasarım faaliyetlerine de gerekli ağarlığın verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Sanayicilerimizin bunu da başaracaklarına inanıyorum. Üniversitemiz iş adamlarımızla uygun iş birliği zemini oluşturmak amacıyla teknoloji merkezi kurduk, Tekno kenti hayat geçirdik. İş birliği içerisinde projelerimiz artarak devam edecektir.” şeklinde konuştu.

Başkan Karaküçük ” Kahramanmaraş, İplik Sektöründe Türkiye Üretiminin Büyük Kısmını Karşılıyor ! “

Kahramanmaraş’ta 1910’lu yıllarda pamuktan yaklaşık 33 ton ürün elde edildiği anımsatan KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük , “Kahramanmaraş’ın geçmişten gelen tekstil kültürünün sanayileşme sürecindeki gelişimini açık bir şekilde görmekteyiz. Türkiye’de 1980 yılından buyana yapılan tekstil yatırımlarının yaklaşık yüzde 12’sini Kahramanmaraş gerçekleştirmiş, özellikle Gümrük Birliği ile artan yatırımlar sayesinde, iplik sektöründe Türkiye üretiminin yüzde 35’ini, dokuma kumaş üretiminin yüzde 10’unu karşılar hale gelmiştir.

42 bin 400 işçisi ile Türkiye tekstil sektöründe istihdam edilenlerin yüzde 10’unu bünyesinde bulundurmaktadır. Türkiye’nin 2008 yılında aldığı tekstilde korunma tedbirleri, Türkiye’nin küresel krizlerden en az seviyede etkilenmesinde çok önemli bir paya sahiptir. Tekstil sektörüne verilen destek, yapılan yatırımlarla devletimize vergi, döviz ve istihdam olarak geri dönmüştür.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından moderatörlerin yönettiği  “Tekstile Yön Verenler, Ar&Ge ve Teşvikler & Türkiye Tekstil Politikası, Tekstil Sektöründe Parekende ve Tedarik Yapılandırması, Tekstil Sektöründe Hammadde ve Yeni Trendler, Tekstilde Sürdürebilirlik ve Enerji Verimliliği” oturumları gerçekleştirildi. Oturumlarda sektörün öncü kuruluşları katılımcılara iş tecrübelerini aktardı.

Uluslararası Tekstil Zirvesi’nin 2. günü Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nde yapılacak.