Milliyetçi Hareket Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, ülkemizde 8.5 milyon kişinin hayatını engelli olarak idame ettirdiğini belirterek, engelli nüfusa yönelik çalışmalara öncelik verilmesini istedi.

Engelliler Haftası nedeniyle konuşan MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, ülkemizde engellilere yönelik yapılan çalışmaların yetersiz olduğuna işaret ederek, çalışmaların yurt genelinde yaygınlaştırılması gerektiğini bildirdi. MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, engelli nüfusun yüzde 12.69’unun kentlerde, yüzde 11.67’sinin de kırsal kesimde yaşadığına dikkat çekerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Ülkemizdeki engellilerin; yüzde 29,2’si zihinsel, yüzde 25,6’sı süreğen hastalığı olan ve yüzde 8,8’i ortopedik engellilerden oluşmaktadır. Ayrıca yüzde 8,4’ü görme engelli, yüzde 5,9’u işitme, yüzde 3,9’u ruhsal ve duygusal engelli, yüzde 0,2’si dil ve konuşma engelli ve yüzde 18’i de birden fazla engele sahip olan kişilerden oluşmaktadır.

Bu engellilerin, yüzde 58,6’sı erkek, yüzde 41,4’ü kadın engellimizdir. Mevcut engelli bireylerin yüzde 56,8’inin engeli, hastalık sonucu ortaya çıkmıştır. Engelin ortaya çıkma nedenlerine bakıldığında, ikinci sırada yüzde 15,9 ile genetik veya kalıtsal bozukluk, yüzde 9,6 ile kaza ve yüzde 3 ile gebelikte/doğum sırasında yaşanan problemler yer almaktadır.

Kamu kurumlarından yeterince rehabilitasyon ve bakım hizmeti alamayan engelli vatandaşlarımızın en önemli sorunlarından birisi de işsizliktir. Kamu kurum ve kurumlarındaki kadro yetersizliği nedeniyle bugün ülkemizde, engelli vatandaşlarımızın çok az bir bölümü iş gücüne dâhil edilebilmiştir.

Bu rakamlardan da anlaşılacağı gibi kamuda istihdam edilen işçi ve memur sayısı çok yetersiz durumdadır. Engellileri toplumla bütünleştirmek ve iş gücüne kazandırmak sosyal devletin en önemli görevleri arasında yer almaktadır. Devlet bu görevini yerine getirmek amacıyla kamu kurum ve kuruluşları için öngörülen engelli kadroları artırılmalıdır.

İstihdamın dışında, fiziksel çevre sorunu, çok boyutlu bir sorun olarak ülkemizde halen sürmektedir. Bu sorunun henüz tam anlamıyla çözülmüş değildir. Bu konuda mevzuattaki yaptırımlarımlar da yeterli değildir.

Fiziksel çevrenin ulaşılabilir hale getirilmesi konusunda özellikle yerel yönetimlere büyük görevler düşmektedir. Bu konuda yerel yönetimler, hükümet tarafından çok ciddi şekilde desteklenmelidir.

Toplumun ayrılmaz bir parçası olan engelli vatandaşlarımızın ihtiyaç ve talepleri tamamen sosyal devlet anlayışı içerisinde ele alınmalı ve buna göre, politika oluşturulmalıdır.”