ABD, Japonya ve 18 Avrupa ülkesinin katılımıyla yürütülen “Entegre okyanus sondaj programı” hakkında Milano Üniversitesi Yer Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Paola Tartarotti Kahramanmaraş’ta konferans verdi.

Tartarotti, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü tarafından Cahit Zarifoğlu Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansta projenin denizler altındaki yeryuvarını keşfetmeyi amaçladığını belirtti. Araştırmalar sonunda depremler, tsunamilerin yanı sıra jeolojik ve biyolojik sonuçlar alındığını kaydeden Tartarotti, yaptığı sunumda projenin detaylarını anlattı.

ABD başta olmak üzere 18 Avrupa ülkesinin “Entegre Okyanus Sondaj Programı“na destek verdiğini anımsatan ve okyanusları keşfetmeyi amaçlayan projede farklı büyüklükteki 3 geminin kullanıldığını kaydetti. Türkiye’nin yer almadığı projeye katılmak isteyen ülkelerin, gerekli başvuruları yaptıktan sonra bilimsel araştırmalara katılabildiğine işaret eden Tartarotti, proje ortağı olan Japonya’nın deprem ve tsunami hakkında veriler elde etmeye çalıştığına dikkati çekti

Tartarotti daha sonra yaptığı açıklamada; “Japonlar depremlerin nasıl olduğu konusunda araştırma yapıyor. Araştırmaların birçok sonucu var. Gemiden elde edilen veriler bizi depremle ilgili sonuçlara ulaştırıyor. ani sondajlama üzerine teknolojinin ilerlemesiyle de ilgili olan bir projedir. Ve bu proje okyanusları kapsıyor.Mesela, Türkiye’de depremler genelde karada olduğu için onlarla ilgili bilgiler sınırlı. Okyanustaki araştırmada depremin nereden kaynaklandığı ve depremi tetikleyen etmenler araştırılıyor.Ancak bu konuda Türkiye’de çok ciddi araştırmalar yapıldığını biliyorum” dedi.

Tartarotti, daha sonra katılımcıların konuya ilişkin yönelttiği soruları KSÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tamer Rızaoğlu ile birlikte yanıtladı.