Milliyetçi Hareket Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun yıl dönümü nedeniyle TBMM’de yapmış olduğu konuşmada, “bir tek çakıl taşıvermeyiz” dedi.

MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, Kahramanmaraş’ımızın düşman işgalinden kurtuluşunun 94’üncü yıl dönümünde aynı ruhun yaşadığını hatırlatarak, bugün olsa aynı mücadelenin yine verileceğini ifade etti.

O yıllarda Kahramanmaraş’ı ilk önce İngilizler tarafından daha sonra da Fransızlar tarafından işgal edildiğine işaret ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Fransızlar Kahramanmaraş’ı işgal altına almışlar. Kahramanmaraş halkının en önemli sözlerinden bir tanesi “Maraş bize mezar olmadan düşmana gülizar olmaz.” düşüncesiyle, “Fransızlardan nasıl kurtuluruz? Nasıl Kahramanmaraş’ımızı yine eski hâline getiririz?” çerçevesi dâhilinde çalışmalarına başlamışlar.

Kurtuluş Savaşı’nın iki önemli noktası; bir tanesi, Sütçü İmam olayı… Hamamdan çıkan Kahramanmaraşlı kadınlarımızın Fransız askerleri tarafından peçeleri açılmak istenmiş, buna Kahramanmaraş’ta yaşayan, Uzunoluk Hamamı’nın karşısında bulunan Sütçü İmam müsaade etmemiş ve nihayetinde orada bulunan askerlere -öldürmek suretiyle- Kahramanmaraş’ın ve Türk’ün namusuna el uzattırmamıştır.

İkinci en önemli unsurlardan bir tanesi de, yine, kılınan bir cuma namazında Rıdvan Hoca kalede bulunan “Fransız Bayrağı olduğu müddetçe cuma namazı kılmak caiz değildir.” diyerek halkın cuma namazı kılmadan Fransız Bayrağı’nı indirip Türk Bayrağı’nı asmalarıyla… Bu da en önemli ikinci noktasıdır.

Bu olaylar, tabii ki, Türk milletinin, Kahramanmaraş halkının millî şuuruyla gerçekleşmiş. Halka yapılan, Fransızların halka yapılan zulümleriyle yirmi iki gün yirmi iki gece Kahramanmaraş Fransızlarla mücadele etmiş ve nihayetinde de Fransızlar Kahramanmaraş’ı terk etmek durumunda kalmışlar.

Bizler Kahramanmaraş’ın kurtuluş mücadelesi veren torunlarıyız. 12 Şubat kurtuluş günümüz, Kahramanmaraş’ın düğünüdür, bayramıdır, gururudur, onurudur. Buradan tüm Kahramanmaraşlıların 12 Şubat kurtuluş bayramını kutluyorum.

Kurtuluş Savaşı’ndan sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 5 Nisan 1925’te kırmızı şeritli İstiklal Madalyası’yla Kahramanmaraş halkı ödüllendirilmiştir. Yine, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 7 Şubat 1973’te de kahramanlık unvanıyla, yine isminin başına kahramanlık unvanı gelmek kaydıyla Kahramanmaraş taltif edilmiştir.

Kahramanmaraş’ın bu kurtuluş savaşından sonra mücadelesi bitmiyor. Kendini kurtardıktan sonra çevredeki komşu illerimize yardıma gidiliyor, burada birçok Kahramanmaraşlı şehit oluyor.

Yine, Kahramanmaraş’ın mücadelesi bitmiyor. Özellikle son on yıldan beri de Kahramanmaraş, devlet yatırımı almadığı için, istenilen ölçüde devlet yatırımı almadığı için yine mücadelesini veriyor. Bunların en başında yol, sağlık, eğitim konuları geliyor. Kahramanmaraş yol konusunda -üç girişten hiçbiri daha şu ana kadar yapılmamış- sağlık konusunda, eğitim konusunda da en son sıralarda. Mücadelesi hâlâ devam ediyor Kahramanmaraş’ın.

Kurtuluş Savaşı’nda birçok şehitlerimiz olmuş, gazilerimiz olmuş, kahramanlarımız olmuş. Buradan hepsine Allah rahmet etsin diyorum, nur içinde yatsınlar diyorum ve yine, son cümle olarak diyorum ki, Allah bizlere bir daha Kurtuluş Savaşı yaşatmasın. Kurtuluş Savaşı’nın mücadelesini verirken kendi topraklarımızdan bir tane çakıl taşını vermeyiz demişiz ve bunu da yapmışız. Şimdi aynısını tekrar ediyorum. Yine bir tek çakıl taşını vermeyiz, verdirtmeyiz.”