KSÜ Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof Dr Mehmet Akif Büyükbeşe ve Sibel Soytürk Kahramanmaraş Gazi İlköğretim Okulundaki öğretmenlere glikoz taraması yaparak diyabet semineri verdiler. Toplantıya milli eğitim şube müdürü Mustafa Zincirkıran ve Kahramanmaraş Diyabetle Yaşam Derneği temsilcisi de iştirak ettiler.

“Öğretmenler ve aileler arasında sağlıklı bir iletişim ve işbirliğinin oluşması özellikle diyabetik çocuklarımız ve gençlerimiz için büyük önem taşır” diyen Prof Dr Mehmet Akif Büyükbeşe, bu kez ‘Okulda Diyabet’ projesi kapsamında Gazi Ortaokulu’nda yaklaşık 35 öğretmen ile milli eğitim şube müdürü Mustafa Zincirkıran ve okul müdürü Hamza Büyüksakallı ve ayrıca bazı öğrencilerin katıldığı bir seminer gerçekleştirdi.

Birisi diyabetli olan ve 2’sinde gizli şeker tespit edilen öğretmenlerin tokluk glikozları kaydedilirken, Büyükbeşe bunu bilinçli olarak yaptıklarını, yemek sonrası şeker yükselmelerini daha erken fark ederek riskli bireylerin tanı ve tedavilerinin kolaylaştığını söylüyor.

Sınıflarında diyabetli çocukları olan öğretmenler velileri ile beraber üniversitenin Bahçelievler yerleşkesindeki bilinçlendirme toplantılarına katılabileceklerini de dile getiren Büyükbeçe,hızlı yemek alışkanlığı, egzersiz azlığı ve genetik yapılar birleşince erişkin yaşta daha çok görülen tip 2 diyabet okul sıralarına inebildiğine, kantinlerin yönetimi ve veli ile çocuğun eğitimi önem arz ettiğine dikkat çekti

21 ilde devam eden Cumhurbaşkanlığı Akran Diyabet Eğitim Projesi kapsamında Kahramanmaraş İl koordinatörü olarak görev yapan Prof Dr Büyükbeşe, il diyabet akranı Soytürk ile beraber KSÜ Bahçelievler Kampüsü Sağlık Yüksek Okulunda diyabetli ve yakınlarına verdikleri eğitimlerle yaklaşık 2 yıldır projeyi sürdürüyor ve özel sınıflara aldıkları kişileri bilgilendiriyorlar. Kahramanmaraş halen 2. en sık toplantı yapılan ve katılım sağlanan iller arasında bulunuyor. Diyabetlilere eğitim sonrası Cumhurbaşkanlığı, KSÜ ve Diyabeti durduralım logolarının bulunduğu birer sertifika da veriliyor.

Prof Büyükbeşe, Türkiye Diyabet Vakfı Mütevelli Heyeti ve uluslar arası diyabet federasyonu üyesi olarak bulunuyor. Daha önce akran projesi kapsamında öğretmenevinde sabahçı ve öğrenci öğretmenlere de eğitim verdiklerini vurguluyor. Birkaç gün önce diyabetli bir evladı olan annenin kendisini ziyaretinde okullarda diyabetle ilgili bilinçlendirmenin önemini anlatması ve çocuğunu emanet ettiği okulda diyabet ve insülin bilincine ihtiyaç olduğunu belirtmesi üzerine; Gazi ilköğretim okulundan gelen ihtiyaca hızla cevap vermek istedik, diye sözlerine ekliyor.