Milliyetçi Hareket Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, hükümet tarafından hazırlanan torba yasanın taşeron işçilerin sorunlarını çözemeyeceğini belirterek, taşeron işçilerin yeni yasa beklediklerini söyledi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde konuşan MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, taşeron işçilerin sorunlarına değindi. MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, ülkemizde taşeron işçiliğin çalışma hayatının önemli sorunlarından birisi halene geldiğine işaret ederek, “Türkiye, taşeron işçi cennetine dönüştürülmüştür. Kamu hizmet maliyetini düşürmek amacıyla ilk olarak yerel yönetimlerde başlatılan taşeronlaşma ülkemizde hemen hemen her alanda yaygın bir şekilde uygulanmaya başlanmıştır.

Yerel yönetimlerden sonra taşeronlaşmanın yaygın olduğu yerlerin başında hastaneler, üniversiteler ve kamu kuruluşları gelmektedir. Bu kamu kurum ve kuruluşlarında temizlik, güvenlik ve büro hizmetleri taşeron personel tarafından hizmet alımı yoluyla verilmektedir. Güvenlik ve temizlik hizmetleriyle dar bir alanda yaşayan taşeronlaşmanın boyutları her geçen gün de artmaktadır.” dedi.

MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, ülkemizde taşeron işçilerin pek çok sosyal haklardan yoksun bir şekilde çalıştırıldığına dikkat çekerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Sosyal haklardan mahrum, geleceği olmayan ve sendikasız çalışmaya mahkûm edilen taşeron işçiler, bu konuda Hükûmetten, özellikle de Türkiye Büyük Millet Meclisinden yeni yasalar beklemektedir.

Bu son torba yasanın içerisinde taşeron hizmetleriyle ilgili, taşeron işçilerin çalışmalarıyla ilgili bir takım düzenlemeler yapılmış ama yeterli değildir, çalışan taşeron işçilerini memnun edecek, mutlu edecek, Türkiye’deki iş güvenliğini, iş sağlığını rahatlatacak kanunlar değildir.

Kamuda yaklaşık 586 bin, özel sektördeyse 420 bin kişi taşeron olarak, işçi olarak çalışmaktadır. Taşeron işçiliğin en yaygın olduğu sektör 417 bin kişiyle temizlik ve 318 bin kişiyle de inşaat sektörüdür. Türkiye’de alt işverende çalışan işçi sayısı kamuda 585 bin ve özel sektörde de 419 bin olmak üzere toplam 1,5 milyona yükselmiştir.

Hizmet alımının en yaygın olduğu kamu kurumları yüzde 36’yla belediyeler, yüzde 14’le KİT’ler ve yüzde 4’le yükseköğrenim kurumlarıdır. Türkiye’de bu rakamlara göre her 10 işçiden 1’i taşeron olarak çalışmakta ve bu uygulama gün geçtikçe de artmaktadır. Hükûmet taşeronlaşmayı âdeta teşvik eder hâle getirmiştir.

Ülkemizde neredeyse hemen hemen her hizmette çalıştırılan taşeron işçiler büyük sıkıntı içerisinde görev yapmaktadırlar. Öncelikle, sendikasız bir şekilde çalıştırılan taşeron işçiler her zaman işten çıkarılma kaygısı yaşamaktadırlar. Bu işçilerin çalışma süreleri çok uzundur, kurumlarda çok az ücretle çok iş yapmaktadırlar.

Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin tüketmesi zorunlu olan gıdalar için harcaması gereken tutar olan açlık sınırı 1.158 liradır, asgari şartlarda geçinebilmesi için harcaması gereken tutar yani yoksulluk sınırı ise 3.772 TL’dir. Taşeron işçilerin aldıkları sadece 850 TL. Açıklanan açlık ve yoksulluk rakamlarına göre, taşeron işçilerin büyük çoğunluğu açlık ve yoksulluk sınırlarının altında yaşamaya mahkûm edilmektedir.”