Öğrencileri farklı alanlara çekerek zekâyı daha iyi kullanmaları hedefleniyor, Sanat dersi veriliyor…

Kahramanmaraş Sandalzade Kız Kuran Kursunda hafızlık eğitimi alan öğrencilere Kuran-ı Kerimin yanında Ebru ve Tezhip sanatının incelikleri verilen kurslarla üçü bir arada öğretiliyor.

OnikiŞubat İlçe Müftülüğüne bağlı kursta, Kuran-ı Kerim ve hafızlık kursuna katılan öğrenciler hafızlık ve kuran eğitiminin yanı sıra ebru sanatı ve ahşap boyama yaparak bir nevi zihinlerini dinlendiriyorlar. Öğrenciler aynı zamanda Sanat dersi verilerek meslek edinmiş oluyorlar.

Onikişubat İlçe Müftülüğüne bağlı Sandalzade Kuran kursunda eğitim alan öğrencilere kuran eğitiminin dışında yapılan etkinliklerle daha başarılı olmaları hedefleniyor.

60 öğrencisi kapasitesi olan kuran kursunda yatılı kalan öğrenciler Kuran-ı Kerim eğitiminin sonrasında haftada bir gün ebru ve ahşap boyama kursuna katılıyor. Kursu gönüllü olarak Halk eğitim merkezinden Naciye Güngördük ile Nagehan Özdemir veriyor. Kursiyerlere başta Hatip ebrusu olmaz üzere ebru sanatının örneklerinden çeşitler sunuluyor.

Bu uygulamayı yerinde ziyaret ederek incelemelerde bulunan Kahramanmaraş İl Müftüsü Muhammet Gevher, hafızlığı çok zor ve emek isteyen bir iş olduğunu hatırlatarak şunları kaydetti:

“Hafızlık yatılı kurslarında kalan gerek kız gerekse erkek öğrencilerimizi yılda 15 gün bile zor tatil yaptırabiliyoruz. Çünkü hafızlık kuran ezberlemesi sıkı bir çalışma gerektiriyor. Bu anlamda çocuklarımız daima kapalı alanda derslerle ilgilenirken, sıkılmaları da oluyor. Kuran-ı kerim’i öğrenmeye çalışan bu çocuklarımızın sıkılmamaları Kuran-ı Kerim’in güzelliği yanında çeşitli etkinliklerde yapıyoruz. Yavrularımız da zeki oldukları için bunları hemen kavrıyorlar. Biz hafız çocuklarımızı kuran kurslarımızda tek yönlü yetiştirmiyoruz.”

Sandalzade Kız Kuran Kursu Müdiresi Ayşe Taşkıran, hafızlık eğitimi alan öğrencilerin rahatlamaları sağlamak için çeşitli etkinlikler yaptıklarını dile getirerek şunları söyledi:

“Hafızlık çok yoğun bir çalışma gerektiriyor. Öğrenciler hem bedenen hem de zihnen çok yoruluyorlar. Bizde bu sebepten öğrencilerimizin hafızlık eğitimi sırasında rahatlamalarını sağlamak, ruhen rahatlatabilmek için bu tür etkinliklerin faydalı olabileceğini düşündük. Aynı zamanda hafızlık öğrencisi İslam sanatlarını da öğrenmiş oluyor. Hafta bir gün ebru sanatı, ahşap boyama dersleri gibi çeşitli etkinlikler yapıyoruz. İsteyen öğrenci dilediği etkinliğe katılıyor. Hafızlık öğrencisi yoğun çalışma temposundan rahatlamış oluyor. Aynı zamanda kabiliyetini geliştirmiş oluyor. Sanata bakış açısı değişirken, ufku genişliyor. Sanatın insana kazandırdığı birçok şey var. Bunların dışında işleyen bir zekâyı farklı bir yöne çekmiş ve dinlendirmiş oluyorsunuz. Bu tür etkinliklere katılan öğrencilerin daha başarılı olduğunu görüyoruz.”

Hafızlık kursu öğrencisi Müzehhip Eda Topaloğlu, Bu tür etkinliklerin kendilerine çok faydalı olduğunu belirterek  “Hangi yönde yeteneği olduğunu düşünen arkadaşımız o sanat dalıyla uğraşıyor. Kimi arkadaşlarım ebru sanatını öğrenirken, ben ise ahşap boyamayı seçtim. Bu etkinlik sayesinde ruhumuzu ve zihnimiz dinlenirken, yeni şeylerde öğreniyoruz” diye konuştu.
Hafızlık kursu öğrencisi Gamze Dilbaz ise, “hafızlık eğitiminin sonrasında bu tür etkinlikle zihnimizi dinlendirmemiz yardımcı oluyor. Ebru sanatı ile uğraşarak zihnimizi açarken, el becerimizi de geliştiriyoruz” dedi. 

Öğrenciler becerilerine göre istedikleri kursu kendileri belirliyorlar ve verilen kurslardan bir hayli memnun oldukları gözleniyor. Kursiyerlerin sergiye hazırladıkları eserler ise, şimdiden alıcı bulmuş.

Haber-Kamera: Hacı Ali Güneçıkan