Yargıtay Resmen Açıkladı! SGK 800 Bin TL Ödeme Yapacak!

Yargıtay Resmen Açıkladı! SGK 800 Bin TL Ödeme Yapacak!
Yargıtay, doğumdan sonra 'Kistik Fibris' hastası olan bir kişinin, ömür boyu kullanması gereken ve kutusu 800 bin lira olan ilaçlarının Sosyal Güvenlik Kurumunda karşılanmasına hükmetti. İşte konuya ilişkin merak edilen her şey…

Yargıtay’dan Kistik Fibris hastası vatandaşlara müjdeli bir haber geldi. Bu hastalığa yakalanan vatandaşların kullanması gereken ve kutusu 800 bin lira olan ilaçların masrafını artık Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) karşılayacak.

Yargıtay tarafından verilen söz konusu krarda, anayasanın 'Kişinin dokunulmazlığı, maddi ve manevi varlığı', 'Sağlık hizmetleri ve çevrenin korunması' ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde geçen 'Herkesin yaşam hakkı yasayla korunur' maddelerini anımsayılarak, kişinin tedavisinin devam edilememesi durumunda ciddi sağlık problemlerinin yaşandığını ve etkin ilacı kullanamama yüzünden anayasal güvence altındaki sağlık ve yaşama hakkından mahrum kalacağını ifade etti.

img-4316.jpeg

YARGITAY’DAN SOSYAL DEVLET ANLAYIŞI VURGUSU

İlgili kararda sosyal devlet anlayışına dikkat çekilerek şu ifadeler kullanıldı: "Devlet, herkesin hayatını, beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlamakla yükümlüdür. Diğer bir anlatımla temel insan hakkı olan yaşama hakkının korunması devletin temel görevleri arasındadır. Diğer yandan sosyal devlet, sosyal güvenlik hakkı kapsamında devletin sosyal güvenliği sağlama yükümlülüğü de vardır. Davacının yaşama hakkını tehdit eden hastalığın tedavisi devletin anayasal görevleri arasındadır.”

Yargıtay, davanın kabulüne karar verip, idarenin müracaatına yönelik işleminin iptali ile ilacın tedavi süresince herhangi birkesinti işlemi gerçekleştirilmeden SGK tarafından karşılanmasına karar verdi.

Yargıtay’ın aldığı ve emsal teşkil eden bu kararın ardından söz konusu hastalığa yakalanan diğer vatandaşların ilaç masrafları da SGK tarafından karşılanacak.