Ticaret Bakanlığı’ndan Ayçiçek Yağına Düşük Vergi Düzenlemesi!

Ticaret Bakanlığı’ndan Ayçiçek Yağına Düşük Vergi Düzenlemesi!
Üretimi düşen ayçiçek yağı konusunda kolları sıvayan Ticaret Bakanlığı, yağlık ayçiçeği tohumu ve ham ayçiçek yağı için gelecek yılın tarife kontenjanı uygulaması tekrar belirledi. Bu kapsamda, düşük ücretli ithalat uygulaması yapılmayacak. İşte detaylar…

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yanı sıra Ticaret Bakanlığı dailgili kurum ve kuruluşlarla iş birliği içinde yaptığı ayçiçeğine yönelik düzenleme Cumhurbaşkanı Kararı ile ResmiGazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bu kapsamda, Tiracet Bakanlığı, üretimi düşen ayçiçek yağı için gelecek yıla yönelik yeni adımlar attı ve gelecek yıl için tarifeli ayçiçek kontenjanı uygulanmaya başlanacağını açıkladı.

Bakanlığın konuya ilişkin yaptığı açıklamada çiftçinin gelirini muhafaza etmek amacıyla 30 Kasım’a kadar yerli ayçiçeği tohumu alımı gerçekleştiren şirketlerin 1 milyon ton yağlık ithalatında yüzde 8 ya da 400 bin ton ham ayçiçeği yağı ithalatında yüzde 20 gümrük vergili tarife kontenjanı uygulanmasına karar verildi.

img-3380.jpeg

DÜŞÜK VERGİLİ İTHALAT DÖNEMİ BİTTİ

Yerli ayçiçeği yağının iç piyasa tükendiği 30 Nisan’a kadar ise çiftçiden alınması durumunda izin verilecek ve bu tarihten sonra hasat döneminin yaklaştığı süreçte de düşük vergili ithalat olanağı verilmeyecek.

Bakanlıktan, konuya ilişkin yapılan açıklama şöyle:

"Bilindiği üzere, piyasaların doğru yönlendirilerek spekülatif fiyatların önlenmesi, temel gıda ürünlerinde arz güvenliğinin sağlanması ve ülke ihtiyacının yerli üretimin teşviki yoluyla karşılanabilmesi amacıyla üretici ve tüketici refahı birlikte değerlendirilmekte ve başta Tarım ve Orman Bakanlığı olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlar ile koordineli olarak Ticaret Bakanlığımız tarafından ticaret politikalarının tüm araçları kullanılarak gerekli tedbirler zamanlıca alınmaktadır.”