Tapusu Olanlara Tamamen Ücretsiz Oldu! Artık Bu İşlemler İçin Para Alınmayacak!

Tapusu Olanlara Tamamen Ücretsiz Oldu! Artık Bu İşlemler İçin Para Alınmayacak!
Ülke genelinde arazi birleştirme işlemlerinde yeni bir dönemin başladığını açıklayan Tarım ve Orman Bakanlığı, şartları sağlayan tarım arazileri için intikal işlemleri için vergi ve harç alınmayacağını açıkladı. İşte merak edilenler…

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yeni düzenlemesine göre, hisseli tarım alanlarının diğer ortaklara satılması durumunda vergi, harç ve döner sermaye ücretlerinden muaf olunacağını açıkladı. Bunun yanı sıra, mirasa konu olan tarım alanlarında da, vefat tarihi itibarıyla bir senede gerçekleştirilecek intikal işlemleri konusunda da herhangi bir vergi ve harç alınmayacak.

Söz konusu düzenleme, Tarım ve Orman Bakanlığı’na ait il tarım ve orman müdürlükleri vasıtasıyla vatandaşlarla paylaşılırken, Nevşehir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü de konuya ilişkin açıklama yaptı. Söz konusu açıklamada, yeni değişiklikle beraber tarım alanlarının toplulaştırılmasının daha kolay hale geleceği ve yurttaşların bu işlemleri daha az maliyetle yapabileceği ifade edildi.

tapu-i55i.webp

DETAYLAR PAYLAŞILDI

Taşınmaz satış işlemleri esnasında hem alıcı hem de satıcı tarafından devlete ödenen tapu devir tutarı, olarak bilinen tapu harcı, taşınmazın tapuda beyan edilen satış bedelinin yüzde 4’ü olarak hesaplanacak. Söz konusu tutar; konut, arazi, arsa, işyeri gibi tüm taşınmaz satışlarında uygulanacak.

Bu yıldan itibaren tapu harcı, taşınmaz alım satımında alıcı ve satıcının en fazla merak ettiği hususların başında gelirken; tapu harcı, tapuda beyan edilen satış bedelinin yüzde 4'ü üzerinden hesaplanacak. Bu tutarın ödemesinin yüzde 2'si alıcı, yüzde 2'si ise satıcı tarafından gerçekleştirilecek. Yani, 100 bin lira değerinde bir taşınmaz için alıcı 2 bin lira, satıcı ise 2 bin lira tapu harcı ödemesi yapacak.

Aynı zamanda, tapu işlemleri esnasında 2024 yılı için ortalama 1.300 lira döner sermaye bedeli de tahsil edilirken söz konusu tutar, taşınmazın yer aldığı bölgeye göre farklılık gösterebilecek.