Tapu Sahiplerine 3 Bin 500 TL Ceza! Resmi Gazete’de yayımlandı!

Tapu Sahiplerine 3 Bin 500 TL Ceza! Resmi Gazete’de yayımlandı!
Taşınmaz beyannamesini vermeyen tapu sahiplerine verilecek ceza tutarı belli oldu. Buna göre, bu kişilere 3 bin 500 TL para cezası verilecek. İşte konuya ilişkin merak edilen her şey…

Tapu sahibi milyonlarca vatandaşı ilgilendiren karar Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu kapsamda, taşınmaz beyannamesini vermeyen tapu sahiplerine 3 bin 500 TL para cezası verileceği öğrenildi.

Konuya ilişkin olarak Resmi Gazete’de yayımlanan kararda, "Vergi kanunları ile bazı kanunlarda ve 375 sayılı kanun hükmünde kararnamede değişiklik yapılmasına dair kanun" ile yürürlüğe giren düzenleme, tapu alım-satım, vefat, veraset gibi hallerde edinilen taşınmazların ilgili belediyelere ve kurumlara bildirilmemesi halinde uygulanan para cezasının artmasına neden oldu. Buna göre, taşınmaz beyannamesini vermeyen tapu sahiplerine önceden 95 lira ceza kesilirken, artık 3 bin 500 lira ceza kesilecek.

Söz konusu ceza, tapudaki her hak sahibi için, taşınmaz beyannamesinin verilmediği her yıl katlanarak uygulanacak. Bu nedenle, bu beyannameyi vermeyen tapu sahipleri, yüksek tutarlarda ceza ödemek zorunda kalacak.

Bu nedenle uzmanlar, tapu beyannamesini henüz vermeyen tapu sahiplerinin, ikamet ettikleri ilgili belediyelere ve kurumlara bir an önce müracaat ederek beyannamelerini vermeleri gerektiğini duyurdu.

tapu.jpg

HİSSELİ TAPU SAHİPLERİ DİKKAT

Öte yandan, hisseli tapuların satışında büyük bir ayrıntı dikkat çekiyor. Hisse paylarından birisinin satışı yapılacaksa, diğer ortakların önalım hakkı bulunduğu öğrenildi. Öncelikli alım hakkı kullanılmadan gerçekleşen satışlar iptal edilebiliyor. Bu yüzden hissedarlar güvence altında yer alıyor.

Bu durumda, önalım hakkı ortadan kalkıyor ama icradan gerçekleşen satışlar ise istisna oluşturuyor. İcralık borç yüzünden hisse payı satışa çıkarıldığında, önalım hakkı kayboluyor ve üçüncü kişiler hisse payını satın alabiliyor.