SGK’dan 56 Bin TL Ceza! 81 İlde Geçerli Olacak!

SGK’dan 56 Bin TL Ceza! 81 İlde Geçerli Olacak!
Kayıt dışı istihdama karşı harekete geçen SGK, bu kampanya kurallara uymayanlara 56 bin TL kadar ceza vereceğini açıkladı. Peki, kimler ne kadar ceza ödeyecek? İşte merak edilenler…

Sosyal Güvenlik Kurumu, (SGK) özellikle kayıt dışı istihdamın yaygın olduğu ve yabancı işçilerin çoğunlukla istihdam edildiği çalıştığı sektörlere yönelik bilgilendirme faaliyetlerine start verdi. Bu doğrultuda, pek çok işverene ağır para cezaları kesildi. İşverenlerin, işçilerin sigorta primlerini eksik yatırmaları halinde de 56 bin liraya kadar ceza verilecek. Kayıt dışı istihdam edilen işçilerin primleri ise gecikme cezası ve zamlar ile beraber SGK tarafından tahsil edilecek.

SGK, kayıt dışı çalışmanın önüne geçilmesi doğrultusunda, yerel medya ve taşra teşkilatları vasıtasıyla geniş çaplı bir bilgilendirme kampanyasına start verdi. Bu çalışmayla beraberişverenlerin işçilerini doğru meslek kodlarıyla bildirme zorunluluğuna yönelik bilgilendirilmeleri amaçlanıyor.

img-2439.jpegKAYIT DIŞI İSTİHDAMIN ENGELLENMESİ HEDEFLENİYOR

Yanlış meslek kodu bildirimi gerçekleştiren işyerlerine işçi başına asgari ücretin 10’da 1’i kadar ceza uygulanacak. Bunun yanı sıra, 5 ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde aylıködemelerinin banka vasıtasıyla gerçekleşmesi şartı getirildi. Bu sayede, elden ödeme gerçekleşmesi halinde de ceza kesilecek.

SGK bunun yanı sıra, Türkiye'de istihdam edilen yabancı işçiler ve mesleki eğitim gören stajyerlerin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan çalışma izni almaları gerektiğini de açıkladı. Çalışma izni almadan istihdam edilen yabancı işçiler için 56 bin lira, izinsiz çalışan yabancılar için ise 45 bin liracezai yaptırım uygulanacak.

Bu yeni düzenlemelerle beraber, kayıt dışı istihdamın engellenmesi ve işçilerin sosyal güvenlik haklarının muhafaza edilmesi hedefleniyor.