SGK Primlerine Zam! Cumhurbaşkanlığı ve Çalışma Bakanlığı Harekete Geçti!
Yeni yılla beraber birçok ödemenin artacağı konuşulurken, bu yıl devlete 214 milyar liraya yakın yük getiren 5 puanlık prim teşviklerinin kamuda tasarruf tedbirleri kapsamında bazı sektörlerde azaltılacağı ve bazı sektörlerde ise sona erdirileceği ve bu nedenle, işverenin prim yükünün artacağı ifade edildi.
Her 1 puanlık SGK prim indiriminin devlete maliyeti 43 milyar liraya yaklaşırken, 5 puanlık prim indirim kapsamında devletin sadece 215 milyar liralık prim gelirinden vazgeçtiği belirtildi.
Tasarruf tedbirleri kapsamında, söz konusu prim indirimlerinin azaltılması gündeme gelirken, bu konuda çeşitli alternatifler üzerinde duruluyor. Bu doğrultuda, tüm sektörlerde 1 puanlık indirimle beraber maliyetlerde 43 milyar lira tasarruf sağlanacağı düşünülüyor.
PRİM TEŞVİKİ DÜŞÜRÜLECEK YA DA SONA ERECEK
Habertürk’ün haberine göre, 5 puanlık prim teşvikinin Türkiye’de kayıt dışı istihdamın minimuma indirgenmesinde büyük önem taşıdığı aktarılırken, kayıt dışılığın hâlihazırda yüksek olduğu alanlarda prim teşvikinin aynen veya 1-2 puan düşürülerek sürdürüleceği konuşuluyor. Kayıt dışılığın az veya hiç olmadığı alanlarda ise prim teşvikinin tümüyle sona erdirilmesi, desteklenmesi talep edilen bazı alanlarda da aynı kalması düşüncesi masada yer alıyor.
Beş puanlık prim indirimi işçiye ödenen toplam brüt ücretten gerçekleşirken, asgari ücretli işçi için aylık bin lira, prime esas kazancı tavandan (150 bin 187 lira) olan işçi için ise aylık 7 bin 500 lira prim teşviki sağlanıyor.
Teşvikin tümüyle sona erdirildiği alanlarda işverenin işçi başına aylık maliyeti bin lira ile 7 bin 500 lira bandında yükseleceği ve primde her 1 puanlık indirim durumunda da işverenin maliyetinde 200 lira ile 1.500 lira bandında artış olacağı düşünülüyor.