SGK Para İadesine Başladı! Başvuranlar Toplu Para İadesi Alacak!

SGK Para İadesine Başladı! Başvuranlar Toplu Para İadesi Alacak!
Sosyal Güvenlik Kurumu, belirli şartları sağlayan vatandaşlara toplu para iadesi yapılacağını açıkladı. Peki, toplu para iadesini kimler alabilecek? İşte merak edilenler…

Sosyal Güvenlik Kurumu, (SGK) emeklilik yaşını dolduran ve hatta yaşı geçen çalışanların, eğer emeklilik için gerekli prim gün sayısını ve çalışma yılını sağlamayıp, emekli olmaya hak kazanamıyorlarsa; ödedikleri primleri toplu olarak geri alabileceğini açıkladı.

Prim iadesi alabilmek için emeklilik yaşını doldurmak gerektiğini paylaşan SGK, bu yaşın kadınlarda 58 ve erkekler de ise 60 olduğunu belirtti. Ayrıca SGK, çalışanların toplu prim iadesi alamayacağını ve prim iadesi alabilmek için bir işyerinde sigortalı olarak çalışmıyor olmak ve Bağ-Kur’lu olup da kendi işinde çalışmıyor olmak gerektiğini açıkladı.

Primlerin tamamının iade edilmediğini duyuran SGK, ödenen primlerde işçi payı, işveren payı ve İşsizlik Sigortası Fonu için ödenen paylarında bulunduğunu açıkladı. Bunların içinden yalnızca çalışandan kesilen primler iade edilecek ve bu da primlerin yüzde 9’una tekabül edecek.

thumbs-b-c-f8bd9159f3ba209f8ba4799609f571b5.jpg

PRİMLERİN SADECE YÜZDE 9’U İADE EDİLECEK

Bu kapsamda, işçi payına düşen malullük, yaşlılık ve ölüm için kesilen prim tutarının yüzde 9 olduğu öğrenildi. SGK, bu yüzde 9 oranındaki primin iade edilebileceğini açıkladı.

Bunun yanı sıra, kendi adına çalışanlar, yani Bağ-Kurlular ise ödedikleri yaşlılık, ölüm ve malullük primlerini iade alabilecek. Bu doğrultuda SGK, önceki senelere ait primleri, güncelleme katsayısı ile hesaplayıp ödeyecek.

Tavanı aşan prim ödemelerinde veya birden fazla işyerinde çalışıldığı için tavanı aşan ödemelerde ise yalnızca işçi payına düşen uzun vadeli sigorta kollarına ait tutarlar iade edilecek. Fakat, işverenin ödediği prim iadeye tabi olmayacak.