SGK Aylık 9 Bin 375 TL Para Yardımı Yapacak!

SGK Aylık 9 Bin 375 TL Para Yardımı Yapacak!
SGK, şartları sağlayan vatandaşlara aylık 9 bin 375 TL para yardımı yapacağını açıkladı. Peki, bu yardımın şartları neler, kimler başvuru yapabilecek? İşte detaylar…

Sosyal Güvenlik Kurumu, (SGK) şartları sağlayan vatandaşları dul maaşına bağlarken, dul maaşının sadece kadınlara değil erkeklere de verileceğini açıkladı. Bu kapsamda, dul aylığı alabilmek için hayatını kaybeden eşin minimum 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi ödemiş olması şartı aranacak. SSK çerçevesinde olun kişiler için ise minimum beş sene sigortalı olması ve 900 gün prim ödemiş olması gerekecek. Eğer eş çalışıyorsa ya da emekliyse, maaşta bazı kesintiler yapılacak. Dul aylığı tutarı, erkeğin SSK ve Bağ-Kur doğrultusundaki çalışma veya emeklilik durumuna göre farklılık gösteriyor:

1. SSK veya Bağ-Kur doğrultusunda çalışan veya emekli olan erkekler, hayatını kaybeden eşinin maaşının yüzde 50'sini alacak. Sigortalı olup çalışmayan ve Bağ-Kur’lu olmayan erkekler, vefat eden eşinin maaşının yüzde 75'ini alacak. Sigortalı olmayan, çalışmayan ve emekli olmayan erkekler ise hayatını kaybeden eşinin maaşının yüzde 75'ini alabilecek.

Emekli Sandığı'na tabi erkekler için süreç daha farklı işleyecek. Memur ya da memur emeklisi olalar, vefat eden eşinin maaşının yüzde 50'sini alırken, sigortalı ve Bağ-Kur’lu olan erkekler ise çocuk varsa yüzde 60 ya da yüzde 50, çocuk yoksa yüzde 75 oranında dul maaşı alabilecek.

thumbs-b-c-4c3fedd1ff1791581a9a1ca1029b6666.jpg

KİMLER, NE KADAR ALACAK?

En düşük emekli aylığı olan 12 bin 500 liradan gerçekleşen hesaplamada, vefat eden kişinin çocuğu yoksa dul eşe bağlanacak maaş yüzde 75 oranında gerçekleşecek ve bu da 9 bin 375 liraya denk gelecek. Eğer hayatını kaybeden kişinin çocuğu varsa, aylığının yarısı, yani 6 bin 250 lira eşe bağlanacak ve kalan miktar çocuklara eşit bir şekilde pay edilecek. Örneğin, 2 çocuğa 3 bin 125’er lira, 4 çocuğa ise 2 bin 500’er lira dul aylığı verilecek. Bu dağılım, hayatını kaybeden emeklinin aylığının toplamı aşmadan gerçekleşecek.