Parasını Mevduat Faizine Yatıranlar Dikkat! Faiz İndirimi Başlıyor!

Parasını Mevduat Faizine Yatıranlar Dikkat! Faiz İndirimi Başlıyor!
Merkez Bankası’nın bir yıldan uzun bir süredir faiz politikasını artırması nedeniyle bankalar da mevduat ve kredi faizlerini artırmıştı. Ancak İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, faiz indiriminin başlayacağını söyledi.

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) bir yıldan uzun bir süredir politika faizini artırmasıyla beraber bankaların mevduat ve kredi faizlerini artırmasına yönelik açıklama yaptı.

Yüksek faizler nedeniyle kredi çekemeyen ve bu yüzden özellikle nakit sorunu yaşadığı için konut ve otomobil alacak vatandaşlara yönelik müjdeli bir haber veren Aran, TCMB'nin ilk faiz indirimini kasım ayında yapacağını öngördüğünü söyledi.

turklirasi.jpg

İLK FAİZ İNDİRİMİ 250 BAZ PUANLA BAŞLAYACAK

TCMB’nin ilk faiz indirimine bu yılın kasım ayında 250 baz puan ile başlayacağını söyleyen Aran, konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı: "Çünkü TCMB ilk olarak ekimde enflasyonun, politika faizinin altına düştüğünü görecek. Ekimin 3'ünde eylül enflasyonu açıklandığında muhtemelen yüzde 50'nin altına inen bir yıllık enflasyon rakamı görülecek ve politika faizi enflasyonun üstünde kalacak. Ekimde hızlı bir karar alınacağını sanmıyorum ama kasım toplantısından itibaren kademeli faiz indirim sürecine girilebileceğini ve politika faizinin 2024 sonunda yüzde 45, 2025 sonunda da yüzde 25'e kadar inebileceğini düşünüyorum. Olağanüstü bir risk gündeme gelmez. Tekrar bir dolarizasyon trendi başlamaz, liraya olan güven devam ederse, TCMB’nin bu duruşunu devam ettirmesini bekliyorum. Ancak arada bir yerde dolarizasyon riski görülürse bu sürecin kesintiye uğrayabileceğini düşünüyorum.

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran şu anda 34 TL’ye ulaşarak rekor kıran doların yıl sonunda 38 TL’ye ulaşacağını tahmin ettiğini de söyledi.