Kira Ödemede Yeni Dönem! Artık Her Ay Farklı Ücret Ödenecek!

Kira Ödemede Yeni Dönem! Artık Her Ay Farklı Ücret Ödenecek!
Ev sahibi ve kiracı arasındaki anlaşmazlıkların ardı arkası kesilmezken, Malatya’da bir ev sahibi kira ödeme konusunda farklı bir sisteme başvurdu. Buna göre, kiracı her ay farklı ücret ödemek zorunda kalacak. İşte detaylar…

Malatya İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Profesörü Ali Duman, 'kötü niyetli kiracılarla karşılaşmamak' için kira ödeme konusunda yeni bir yöntem belirledi. Duman, kirasını altın hesabıyla alacağını söyledi. Konuya ilişkin açıklama yapan Duman, "Yıl başında belirlenen kira miktarı, yıl sonunda enflasyon nedeniyle değer kaybediyor. Bu durumda kiracı için başlangıçta yüksek görünen kira, yıl sonunda düşük kalabiliyor. Bu adaletsizliği önlemek için, kira bedelini gram altın üzerinden belirlemenin en makul çözüm olduğunu düşündüm" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Duman, daha önceki kiracısı ile yaşadığı problemlere değinerek, enflasyonun kira gelirlerini resmen erittiğini ve bu yüzden gram altınla kirayı sabitlemenin hem ev sahibi hem de kiracı için adil bir yöntem olduğunu iddia etti.

thumbs-b-c-8f2596cd325dd25afe407ffb64324e32.jpg

YASAL DÜZENLEMELER KİRACILARDAN YANA

Duman, kiralar konusundaki yasal düzenlemelerin kiracılardan yana olduğunu ifade ederek, "Kiranın 7 gram altın olarak belirlenmesi, enflasyondan etkilenmemek için adil bir yol. Ancak mevcut yasal düzenlemeler ev sahiplerini mağdur ediyor" dedi.

Kira bedelini her ayın 15’inde Kapalıçarşı'daki gram altın fiyatına göre belirlediğini söyleyen Prof. Dr. Duman, bu yöntemin kiracılar bakımından karmaşık gelebileceğini kabul etse de, enflasyona karşı korunmak için böyle bir yöntem seçtiğini söyledi.

Birgün'de yer alan habere göre, Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Ev sahiplerinin farklı yöntemlerle kira bedelini artırma çabalarına şahit oluyoruz. Altın üzerinden kira belirlemek de bu yöntemlerden biri. Ancak tüm ev sahiplerini aynı kefeye koyamayız; bazıları art niyetle hareket edebiliyor.”