Kıdem Tazminatında Yeni Dönem! Bir Yıllık Tutar Resmen Değişti!

Kıdem Tazminatında Yeni Dönem! Bir Yıllık Tutar Resmen Değişti!
Kıdem tazminatı tutarı, alınan maaş tutarına göre farklılık gösterirken, asgari ücretli çalışanların bir yıllık kıdem tazminatı tutarı merak ediliyor. Peki, bir asgari ücretlinin bir yıllık kıdem tazminatı ne kadar? İşte detaylar…

Kıdem tazminatı, bir çalışanın iş akdinin sona erdirilmesi durumunda, işçinin çalıştığı süreye bağlı olarak farklılık gösteren toplu bir ödeme olarak biliniyor. Bu ödeme, çalışanın kendi hayatından iş yerine zaman ayırması, emeklerinin karşılığı olarak ve yeni iş bulma sürecinde ekonomik sorun yaşamaması için veriliyor.

Kıdem tazminatı hesaplanırken, çalışanın brüt ücreti temel alınıyor. Tazminat tutarı hesaplanırken sigorta primi, sendika aidatı ve vergi gibi kesintiler öncesindeki brüt ücret baz alınıyor. İşçinin brüt çıplak ücreti belirlenirken bu tutarın 30’la çarpılması gerekiyor. Ayrıca, süreklilik arz eden sosyal yardım ödemeleri ve benzeri yardımlar da tazminat hesaplamasına ekleniyor.

arti-para-nedir-taksitli-arti-para-nasil-kullanilir.jpg

BİR ASGARİ ÜCRETLİNİN BİR YILLIK KIDEM TAZMİNATI NE KADAR?

Bu yıl özelinde kabul gören kıdem tazminatı tavan tutarı, asgari ücretli çalışanlar için 41 bin 828 lira olarak belirlendi. En yüksek kıdem tazminatı, devlet memurları yasasına tabi en yüksek devlet memuruna bir hizmet yılı için ödenecek azami emeklilik ikramiyesini geçemiyor. Tazminatın hesap edilmesi konusunda işçinin işe giriş ve işten çıkış tarihi oldukça etkili oluyor. Bu doğrultuda, devlet tarafından belirlenen tavan ücret tutarı göz önünde tutularak işçilerin hak ettiği kıdem tazminat tutarı hesaplanıyor. İşe giriş ve çıkış tarihleri, çalışan kişilere göre farklılık gösteriyor. Bu yüzden, çalışanların alacağı tazminat ödemeleri de farklılık gösterebiliyor.