İstifa Eden Çalışanlara Tazminat Müjdesi!
Tazminat, işçinin belli şartlarda işten çıkarılması halinde ödenirken, işçinin istifa etmesi durumunda işveren tarafından tazminat ödemesi yapılmıyor. Fakat, uzmanlar bazı durumlarda işçi istifa etse bile tazminat alabileceğini belirtiyor.
İş Kanunu'nda gerçeklen düzenlemeler, işçinin bazı durumlarda da kıdem tazminatı alabileceğini gösteriyor. Örneğin bir iş yerinde 10 senedir çalışan bir işçi, işten çıkarılması durumunda son aldığı maaşın brüt ücreti üzerinden 10 katı değerinde bir tazminat alabiliyor.
Türkiye'de düzenlenen anketlerin büyük kısmı, vatandaşların mevcut işinde mutlu olmadığını gösteriyor. Yapılan araştırmalar, işçilerin ise iş değiştirmek istemesine karşın kıdem tazminatının yanmaması için istemediği yerde çalışmaya devam ettiğini gözler önüne seriyor.
ÇALIŞANLARA HANGİ DURUMLARDA KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR?
Fakat, Türkiye'de son dönemlerde İş Kanunu'nun büyük düzenlemelerden geçmesi, yıllar sonra bile ihlal hallerinde işçiye istifa ve tazminattan tam bir şekilde yararlanma imkânı sunuyor. Bu kapsamda, bazı durumlarda işçiler istifa etse bile iş yerinden tazminat alabiliyor.
Buna göre, işçilerin işten ayrılması halinde tazminat alabileceği durumlar şu şekilde:
Maaşınız zamanında yatmamışsa,
Fazla mesai ücretlerin geç ya da eksik ödeniyorsa,
İşyerinde bir üst mertebedeki kişi tarafından baskıya / mobbinge maruz kalıyorsa,
Maaşın bir kısmı hesabına, bir kısmı ise (prim adıyla) elden veriliyorsa,
Yıllık izin ya da resmi tatiller olmak üzere izin hakların kullandırılmıyorsa.