İŞKUR’dan İşsizlere Günlük 566 TL Para Yardımı! Çalışma Bakanlığı Resmen Açıkladı!

İŞKUR’dan İşsizlere Günlük 566 TL Para Yardımı! Çalışma Bakanlığı Resmen Açıkladı!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, kamuda çalışmayanlara yönelik olarak yeni bir işgücü uyum programı başlatarak İŞKUR vasıtasıyla aylık 566 TL destek ödemesi yapacağını açıkladı. İşte detaylar…

Kamuda çalışmayanlara ilişkin ‘haftada 3 gün gitmeli’ ve ‘harçlık ödemeli’ yeni bir işgücü uyum programının startı veriliyor. Bu kapsamda, çalışmayan kişilere kamu kurumları bünyesinde ilk 30 gün çocuk bakım işleri, ağaçlandırma gibi alanlarda kurslar verilecek. Daha sonra da bu kişiler haftada 3 gün kamu kurumlarında eğitim aldıkları alanlarda istihdam edilecek. Maksimum 10 ay boyunca devam edecek programda bu kişilere işsizlik sigortası fonundan cep harçlığı ödenecek. Böylece, iş yaşamı haricindeki kişilerin ‘çalışma disipliniyle tanıştırılması ve istihdam dünyasına kazandırılması’ hedefleniyor.

Resmi Gazete’de yayımlanan İşgücü Uyum Programı yönetmeliğine göre, projenin amacı, çalışmayan kişilerin iş hayatı katılmasını sağlayacak bilgi ve becerileri kazandırmak olacak. Verilecek kurslar ise kamu kurumları Türkiye İş Kurumu’na (İŞKUR) sunacak ve uygun görülmesi halinde başlatılacak.

Hürriyet'in haberine göre, eğitim konuları ‘engelli, yaşlı ve hasta bakımına ilişkin faaliyetlere destek verilmesi, çocuk bakım işleri, tarımsal üretim ve hayvancılık, ağaçlandırma, kamusal alanların temizlik, bakım ve onarım faaliyetleri, geri dönüşüm ve atık imha faaliyetleri, parkların ve yeşil alanların muhafaza edilmesi ve geliştirilmesi, biyolojik çeşitlilik ve doğal yaşam alanlarının restorasyonu, spor ve kültür faaliyetlerinin desteklenmesi’ gibi konular olacak.

img-2393.jpeg

HAFTADA 5 GÜN DEVAM EDECEK

Kurumlar, kendi sigortalı çalışanının yüzde 30’una kadar kontenjan isteyebilecek. Programın ilk bir ayında haftalık 37,5 saat, yani, haftada 5 gün boyunca meslek edindirme ve kişisel gelişim alanlarında eğitim verilecek. Eğitimin sona ermesinin ardından bu kişiler haftanın 3 günü, toplam 22,5 saat kamu kurumlarında istihdam edilecek. Söz konusu projenin son 14 gününde de iş arama eğitimleri verilecek. İşgücü uyum programının süresi maksimum 10 ay olarak gerçekleşecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın gerçekleştirdiğiçalışmalar neticesinde hazırlanan programdan ilgili kişilerinfaydalanma süresinin 140 fiili gün olacağı tahmin ediliyor.

Program ilk bir ay yoğunlaştırılmış eğitimler sebebiyle haftalık 5 gün, diğer haftalarda ise haftalık 22.5 saat olarak uygulanacak ve böylece, İşgücü Uyum Programı katılımcılarına ödenecek günlük 566.73 TL ödenecek.