İçişleri Bakanlığı Resmen Açıkladı! O Araçlar Artık Trafiğe Çıkamayacak!

İçişleri Bakanlığı Resmen Açıkladı! O Araçlar Artık Trafiğe Çıkamayacak!
İçişleri Bakanlığı, çakarlı araç sayının artması nedeniyle harekete geçerek siren ve çakarların usulsüz kullanıldığı araçların trafikten men edileceğini açıkladı. İşte detaylar…

Son yıllarda trafiğin yoğun olduğu büyükşehirler başta olmak üzere birçok şehirde çakarlı araç sayısının artması nedeniyle İçişleri Bakanlığı harekete geçti. Bakanlık, usulsüz çakar ve siren kullanılan araçların trafikten men edileceğini duyurdu.

Buna göre, siren ve çakar lambalarını usulsüz kullanıldığı araçlar, siren ve çakarların sökülmemesi durumunda trafiğe çıkamayacak. Alınan bu karar, iş insanlarından suç örgütü liderlerine kadar pek çok kişinin çakarlı araç kullanmaya başlaması üzerine geldi.

Yasa dışı çakar kullanımının belirlenmesi durumunda, çakarlı araç ve sürücüsüne yönelik hızla kısıtlayıcı önlemler devreye girecek.

Özellikle iş insanları ve organize suç örgütü liderlerinin trafik cezasını ödeyip bu lambaları kullanmayı sürdürdüğünü ifade eden yetkililer, “Kurallara uymayanların araçları trafikten men edilecek ve cezalar daha da artırılacak” ifadelerini kullandı.

akar.png

ÇAKAR VE SİREN KULLANMANIN CEZA ALABİLECEĞİ DURUMLAR

Peki, hangi durumlarda çakar ve siren kullanımına cezai işlem uygulanıyor? İşte cevabı…

Araç dururken veya park halindeyken

Trafik kurallarına aykırı şekilde

Yetkili merciler tarafından verilen talimatlara uymadan

Bunun yanı sıra, yetkili kamu kurumlarına ve acil durum hizmetlerine ait otomobiller, kanuna uygun olarak çakar kullanabiliyor. Bu araçlar arasında şunlar yer alıyor:

Polis araçları

Ambulanslar

İtfaiye araçları

Jandarma araçları

Milli Savunma Bakanlığı'na ait araçlar

Orman Müdürlüğü araçları

Belediye zabıta araçları

Trafik Denetleme ekipleri

USULSÜZ ÇAKAR LAMBA KULANMA CEZASI 2024

Usulsüz çakar ya da siren kullanımı 6 bin 440 lira idari para cezasına tabi oluyor. Ceza, sürücüye ya da araç sahibi olmayanlara kesilebiliyor. İlk 15 gün içinde cezanın ödenmesi durumunda yüzde 25 indirim uygulanıyor ve araç hakkında trafikten men cezası da verilebiliyor.