Emekliye Dul ve Yetim Maaşıyla Beraber 2 Maaş ve 2 Tazminat Müjdesi!

Emekliye Dul ve Yetim Maaşıyla Beraber 2 Maaş ve 2 Tazminat Müjdesi!
Emeklilerin bazıları çalışarak maaş alırken, bazıları ise dul ve yetim maaşı alıyor. Bu sayede emekliler 2 maaş ve 2 tazminat hakkına kavuşuyor. İşte detaylar…

Emekli olmasının ardından çalışan kişiler iki farklı maaşla beraber iki tazminat da alabiliyor. Bu imkândan yararlanmak için son iş yerinde minimum bir sene çalışmak gerekiyor.

Emeklilerin özlük hakları açısından diğer çalışanlar kişilerden hiçbir farkı bulunmuyor. Başka bir deyişle izinleri, tazminatları aynı hesap ediliyor. Bir emekli de diğer çalışanlar gibi bir seneyi tamamlamasının ardından işten çıkartılırsa, yasalar gereği ihbar ve kıdem tazminatını brüt maaş üzerinden alıyor.

Bunun yanı sıra, izin günleri de yine diğer çalışan kişiler gibi kıdemlerine göre şekilleniyor. Ayrıca, 50 yaşından büyük olan vatandaşlar için kıdemine bakılmadan 20 günün altında izin verilemiyor. Bir iş yerinde çalışmasının ardından emekli olan kişiler diledikleri zaman ayrılıp kıdem tazminatını alabiliyor.

shutterstock2099695366emekliuzunjpg-lp8wokyfhkec7r-xvlstww.jpg

EMEKLİLER İKİNCİ TAZMİNATI DA ALABİLİYOR

Sabah gazetesinin haberine göre, son işyerinde minimum bir sene çalışmış olmak şartıyla ne kadar kıdemi varsa o kadar tazminat ödemesi yapılıyor. Ardından bir başka iş yerinde de bir seneyi tamamlayıp kendi istek ve hatası haricinde işten çıkarılması halinde bu defa da ikinci tazminatı da alabiliyor.

Emekli olurken istifa etmesine karşın kıdem tazminatını alabilen emekli, çalışmaya başladığı zaman istifa ederse tazminat alamıyor. Emekli olmasının ardından tazminatı alıp aynı işyerinde çalışmaya devam eden emekliler de kıdemi sıfırlandığı için yine bir sene beklemek zorunda kalıyor.

Aynı zamanda, emekli olup dul ve yetim maaşı alan emekliler de bulunuyor. Tüm bunlar hesaplandığı zaman emekli olmasına rağmen iki maaş ve iki tazminat almak emekliler için mümkün hale geliyor.