Dolar Sahipleri Kulaklarına İnanamıyor! Dolar 46,9 TL Olacak!

Dolar Sahipleri Kulaklarına İnanamıyor! Dolar 46,9 TL Olacak!
Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz nedeniyle dolar 46,9 TL’ye yükseleceği iddia edildi. Peki, dolar ne zaman 46,9 TL olacak? İşte konuya ilişkin merak edilen her şey…

Son yıllarda derinleşen ekonomik kriz nedeniyle doların önü alınamaz yükselişi devam ediyor. Bu kapsamda, 46,9 TL’ye kadar yükseleceği öngörülüyor.

Türk Lirası, 2024’te Arjantin pesosu haricinde en kötü performansı sergileyerek global piyasalarda çok konuşuldu. Ekonomist Dr. Murat Kubilay, ise gelecek yıl enflasyon artışının dövizden daha fazla olacağını söylerken, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ise kur artışının devam edeceğini ifade ediyor.

Ekonomi yönetiminin kamuoyuyla paylaştığı Orta Vadeli Program (OVP), Türk ekonomisinin gelecek 3 senelik dönemde izleyeceği yol haritasını gösteriyor. 2005-2027 senelerini içeren OVP'deki verilere göre, bu yıl dolar, ortalama 33,22 lira bandında seyredecek. Bu seviye, önceki tahmin olan 23.9 liranın oldukça üzerinde olmasıyla dikkat çekiyor.

dolar-sahipleri-kulaklarina-inanamiyor-dolar-469-tl-olacak.webp

TÜRK LİRASI, EN FAZLA DEĞER KAYBEDEN 2’NCİ PARA BİRİ OLDU

2024’te doların yüzde 41,4’lük bir artış yaşaması bekleniyor. OVP verileri, gelecek sene için doların ortalama 42 lira, 2026 yılında 44,4 lira ve 2027 yılında ise 46,9 lira çıkacağını gösteriyor. Gelecek yıl beklenen yüzde 26,42’lük artış ise ön plana çıkıyor.

Türk Lirası, 2024’te yüzde 14'ü geçen değer kaybıyla gelişmekte olan ülkeler arasında Arjantin pesosundan sonra en kötü performansı gösteren para birimi olarak kayıtlara geçti. Uzmanlar, Türkiye'nin zorlu mali koşullar altında gelecek süreçte de aynı problemler yaşayacağını tahmin ediyor.

Konuya ilişkin açıklama yapan Dr. Murat Kubilay ise şu ifadeleri kullanıyor: “Kurun nominal olarak artışı kabul edilmiş durumda ancak reel değerlenmede yavaşlama öngörülüyor. 2025 için enflasyon artışının kur artışını geçmesi bekleniyor.”