Çalışanlara 65 Bin 360 Lira İkramiye Verilecek!

Çalışanlara 65 Bin 360 Lira İkramiye Verilecek!
Mahalli idarelerde görev alan kamu çalışanlarına ikramiye ve sosyal denge tazminatı adı altında çeşitli ödemeler yapıyor. Bu ödemeler, 65 bin TL’ye kadar ulaşırken, memurların ekonomik yükünü hafifletiyor. İşte memurlara yapılan ödemeler…

Belediye Kanunu, Büyükşehir Belediye Kanunu ve İl Özel İdaresi Kanunu kapsamında mahalli idarelerde görev alan memurlara çeşitli tutarlarda ödemeler yapılıyor. Bu kapsamda, Temmuz 2024 maaş verilerine göre ödenecek ikramiyeler de belli oldu.

Belediyelerde görev alan kamu çalışanlarına, Belediye Kanunu'nun 49’ncu maddesi gereğinde senede 2 defa ikramiye ödemesi yapılıyor. Söz konusu ödemeler, belediyedeki toplam kamu çalışanı sayısının yüzde 15'ini aşmamak şartıyla ve gelir vergisiyle damga vergisi kesintilerine tabi olarak gerçekleştiriliyor. 2024 yılı özelinde bu ikramiyenin tutarı 22 bin 694 lira olarak kayıtlara geçti.

thumbs-b-c-099a6212f1be893edd5041729b229c8f.jpg

MEMURLARA SOSYAL DENGE TAZMİNATI DA VERİLİYOR

Büyükşehir belediyelerinde görev alan ve görevinde başarılı olan kamu çalışanı ise 5216 sayılı Kanun'un 22’nci maddesine göre her seferinde 32 bin 680 lira ikramiye alabiliyor. Bu ödemeler de senede maksimum 2 kere gerçekleşiyor ve yine vergisel kesintilere tabi oluyor.

İl özel idarelerinde görev alan kamu çalışanlarına, 5302 sayılı Kanun'un 36’ncı maddesi gereğince senede 2 kez 22 bin 694 lira ikramiye veriliyor. Fakat, büyükşehir belediyelerinin yer aldığı bölgelerde il özel idarelerinin kaldırılması sebebiyle bahsi geçen ödemeler fiilen yapılmıyor.

Bunun yanı sıra, mahalli idarelerde görev alan kamu çalışanlarına sosyal denge tazminatı da ödeniyor. Bu tazminat ödemesi ise belediyeler, bağlı kuruluşları ve il özel idarelerinin kadro ve pozisyonlarında görevlendirilen tüm memurların hesabına yatırılıyor. Bu yıl, ödenebilecek en yüksek sosyal denge tazminatı brüt 10 bin 348 lira oldu ve bu tazminattan da hem gelir vergisi hem de damga vergisi kesiliyor.