Buğday, Mısır ve Arpa Fiyatlarına Zam! 9 Eylül 2024 Hububat Fiyatları!

Buğday, Mısır ve Arpa Fiyatlarına Zam! 9 Eylül 2024 Hububat Fiyatları!
Çiftçiler ve iş insanları, yeni haftanın hububat fiyatlarını merak ederken, Türkiye Ürün İhtisas Borsası’ndan alınan verilere göre, hububat fiyatlarının zamlandığı görüldü. Peki, hububat fiyatları ne kadar oldu? İşte detaylar…

Yeni haftanın başlamasıyla beraber üreticiler ve iş insanları da buğday, mısır ve arpa fiyatlarını araştırmaya başladı. Bu kapsamda, Türkiye Ürün İhtisas Borsası ise hububat ürünlerinin yeni haftaya artışla başladığını açıkladı. Peki; buğday, mısır ve arpa fiyatları ne kadar oldu? İşte cevabı…

Ekmeklik buğdayın kilosu yüzde 1,22’lik artışla beraber 9,22 TL oldu.

Makarnalık buğdayın kilosu yüzde 0,58 oranındaki zamla 10,49 TL olarak gerçekleşti.

Mısır kilosu yüzde 2,36’lık zamla birlikte 8,75 TL olarak kayıtlara geçti.

Arpanın kilosu ise yüzde 0,99 oranında artışla beraber 7,88 TL oldu.

hububat.webp

HUBUBATTAKİ EN BÜYÜK SORUN

Öte yandan uzmanlar, hububatta en büyük problemin stratejik ürün olan buğday ekim alanlarında meydana gelen daralma olduğunu söylüyor. Son 25 senede yaklaşık 100 milyon dekar alanda ekimi gerçekleşen buğdayın ekim alanı, geçen sene itibarıyla 68 milyon dekara geriledi.

Uzmanlar, buğdayda yalnızca ekim alanlarının azalmadığını, özellikle 2022’de iklim şartlarının uygun olmaması nedeniyle verimde yüzde 11.5 oranında düşüş meydana geldiğini ve üretim bir önceki sezona nazaran yüzde 13.9 oranında düşerek 17.6 milyon tona gerilediğini açıkladı.

Tohumluk miktarı da göz önüne alındığı zaman her sene minimum 18-20 milyon ton buğday üretmek gerektiğini ifade eden uzmanlar, bu konuda bir an önce yeni politikaların üretilmesi ve uygulamaya konulması gerektiğini belirtti.