Bu Yapılmazsa Emekli Maaşları Yüzde 35 Az Yatacak!

Bu Yapılmazsa Emekli Maaşları Yüzde 35 Az Yatacak!
SGK Uzmanı Murat Bal, emekliliğini bu yıl planlayanlar ile gelecek yıl emekli olacak vatandaşlar arasında gelirlerde yaklaşık yüzde 35'lik düşüş olabileceğini ve bunun da da binlerce TL’lik bir kayba sebep olabileceğini söyledi. İşte detaylar…

Bu yıl ve gelecek yıl emekli olacak vatandaşlar arasında güncelleme oranlarının farklı olması nedeniyle Bu yılgüncelleme oranı daha yüksekken, gelecek yıl bu oranın daha düşük olacağı tahmin ediliyor. Bu nedenle, bu iki yıl arasında gelirlerde büyük bir fark meydana gelecek.

Maaşların belirlenmesinde en önemli etkenlerden biri enflasyon oranı olarak biliniyor. Yüksek enflasyonun uzun bir süredir sürmesinin ardından, gelecek yıl enflasyonun düşmesi bekleniyor. Bu da, gelecek yıl emekli olacak vatandaşlarınemekli aylıklarının daha düşük olmasına sebep olacak.

img-2372.jpeg

EMEKLİLİK DİLEKÇESİ VERİLMESİ İÇİN EN DOĞRU ZAMAN NE ZAMAN?

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan SGK Uzmanı Murat Bal, şunları söyledi:

"Ocak 2024’te yüzde 49,25 zam yapıldı emeklilere. 2024'ün temmuz ayında ise yüzde 24,7'lük bir zam gerçekleşti. Toplamda kümülatif olarak yüzde 86,16'lık bir zam gerçekleşti. 2023 güncelleme katsayısı da yüzde 66,12'ydi. 2025'te dilekçe verecek olanlar ise katsayı oranı ise yüzde 39,20'ye düşmüş oldu. Dolayısıyla 2024 yılında emekli olmakla 2025 yılında emekli olmak arasında sizin açınızdan yüzde 30'un üzerinde bir emekli maaşı düşüklüğüne neden olacak.

Uzmanlar, emeklilik dilekçesinin verileceği en doğru ayın aralık ayı olduğunu söylüyor. Zira 2024’te emekli olanlar için geçen yılın enflasyon ve büyüme rakamları baz alınacak.