Bankalar Artık O Ücreti Talep Edemeyecek! Yargıtay Kararı Verdi!

Bankalar Artık O Ücreti Talep Edemeyecek! Yargıtay Kararı Verdi!
Yargıtay, banka müşterilerini çekip erken ödediği kredi için talep edilen istihbarat ve erken kapama ücreti adı altında tahsil edilen paraların kanuna aykırı olduğunu duyurdu. İşte ayrıntılar…

Bankalardan kredi çekerek ödeme takviminden erken bir tarihte kapatan müşteriler, istihbarat ve erken kapama ücreti adı altında para ödüyordu. Sakarya’da bir banka müşterisi ise bankaların tahsil ettiği bu ücret nedeniyle Yargıtay’a başvurdu ve Yargıtay ise bankaların aldığı bu ücretlerin yasalara aykırı olduğuna karar verdi.

Sakarya’da bir davacı vekili, üç farklı kredi çekip erken ödemesinin ardından banka tarafından istihbarat ve erken kapama ücreti adı altında alınan paraların davalı bankadan alınarak davacıya verilmesine yönelik dava açtı.

enflasyon-artiyor-kagit-para-artiyor-1007717-5.jpg

YARGITAY DAVAYI KARARA BAĞLADI

Kamusonhaber'in haberine göre, Yargıtay 11’inci Hukuk Dairesi ise bankaların talep ettiği bu ücretlerin kanun aykırı olduğuna karar verdi. Yargıtay, konuya ilişkin davada şu kararı verdi: "Kredi kullanım esnasında alınmayan istihbarat ücretinin erken ödeme nedeniyle alınması da mümkün değildir. Davacıya 18.08.2016, 25.05.2017, 12.06.2017 tarihlerinde kredi kullandırılmış bu esnada istihbarat ücreti alınmamıştır. Daha sonra Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından 10.02.2020 tarih, 2020/4 sayılı tebliğ ile getirilen düzenleme neticesinde Bankalar tarafından tahsil edilen istihbarat ücreti uygulamasına son verilmiştir. Kredi kullanım esnasında alınmayan istihbarat ücretinin erken ödeme nedeniyle alınması da mümkün değildir. İstihbarat ücreti davacıdan alınamayacağına göre, istihbarat ücretine uygulanarak tahsil edilen BSMV ücretinin de alınmaması gerekir. Bu nedenle, istihbarat ücretine uygulanan BSMV’nin de davacıya iadesi gerekirken BSMV hariç istihbarat ücretinin iadesine karar verilmesi doğru olmayıp bozmayı gerektirmiştir.”