Aile Bakanlığı’ndan Öğrencilere Eğitim Yardımı Başladı!

Aile Bakanlığı’ndan Öğrencilere Eğitim Yardımı Başladı!
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, okulların açılmasına sayılı günler kala eğitim yardımı yapacağını açıldı. Peki, eğitim yardımının detayları neler, kimler başvuru yapabilecek? İşte merak edilenler…

Her yaş grubundan ihtiyaç sahibi ve dar gelirli vatandaşlara para yardımı yapan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, bu yardımlar vasıtasıyla bu kişilerin ekonomik yükünü hafifletmeyi hedefliyor. Bakanlık, bu kapsamda, öğrencilere de “Şartlı Eğitim Yardımı” (ŞEY) adı altında sosyal yardım ödemesi yapacağını açıkladı.

Şartlı Eğitim Yardımı, nüfusun ekonomik zorluklar yüzünden temel eğitimden faydalanamayan, herhangi bir sosyal güvencesi olmayan ve 3294 sayılı yasa doğrultusunda ihtiyaç sahibi olduğu ilgili Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’ndaki (SYDV) mütevelli heyetince tespit edilmiş ailelere ilişkin sağlanan bir yardım ödemesi olarak biliniyor.

ŞEY, bu grupta yer alan ve örgün eğitim gören çocuklara eğitimin başlangıcından, lise öğretimini sonuna kadar, çocuğun annesi öncelikli olmak üzere, çocuğun babası ya da çocukla aynı ailede yaşayan ve çocuğun bakımından sorumlu olan kişilere yapılacak.

Söz konusu para yardımına müracaatlar, öğrenim dönemlerine bakılmadan senenin herhangi bir döneminde, resmi olarak ikamet edilen il veya ilçedeki SYDV’ye giderek yapılacak. Müracaat esnasında başvuru yapanlardan kimlik, ehliyet ya da pasaport haricinde herhangi bir belge istenmeyecek.

Müracaatlar, öncelikli olarak Merkezî Nüfus İdare Sistemi’ndeki (MERNİS) kaydı çocuğun annesi olarak görünen kişi tarafından yapılacak. Hak sahibi anne, sadece dini nikâhlı olsa bile söz konusu sosyal yardım ödemesinden yararlanabilecek.

thumbs-b-c-7b3377eb298822b6ec54a0a4e5b5acac.jpg

KİMLER BAŞVURU YAPABİLECEK?

Annenin olmaması halinde de müracaatlar çocukla aynı ailede ikamet etmek kaydıyla baba tarafından ya da ailede reşit olan herhangi bir kişi tarafından gerçekleştirilebilecek. Anne ve babanın boşanması ya da vefat etmesi halinde, müracaat çocuğun yasal velisi/vasisince (resmi vasilik belgesi ya da muhtardan beraber yaşadıklarına ilişkin belgeyle beraber müracaat etmek şartıyla) gerçekleştirilmesi gerekecek.

Çocuğun velayeti babada olması fakat, çocuk adrese dayalı nüfus kayıt sisteminde anneyle ikamet etmesi durumunda, anne müracaat ederek çocuk için bahsi geçen para yardımını alabilecek. Fakat, çocuğun yasal vasisiyle ikamet etmesi halinde adrese dayalı nüfus kayıt sisteminde beraber ikamet ettiği belirlenen ve yardıma muhtaç olan 18 yaş üstü öncelikli olarak birinci derece akrabası olmak kaydıyla başvuru yapılabilecek.

Şartları sağlayan vatandaşlara ise ilköğretimde eğitim gören erkek öğrenci için aylık 90 TL, kız öğrenci aylık 100 TL ve ortaöğretimde eğitim gören erkek öğrenci için aylık 130 TL, kız öğrenci için ise aylık 150 TL para yardımı yapılacak. Ödemeler aylık hesaplanıp 2 ayda bir hesaplara yatacak.

DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ