400 Yıllık Dünyanın En Büyük Şirketlerinden Biri Resmen İflas Etti!

400 Yıllık Dünyanın En Büyük Şirketlerinden Biri Resmen İflas Etti!
Almanya’nın en köklü taş ocaklarından biri olan 400 yıllık şirketin resmen iflas ettiği öğrenildi. Mali sorunlar nedeniyle personel sayısını 5’e kadar düşüren şirket, sektöre veda etti. İşte detaylar…

Almanya’nın Saksonya bölgesinde yer alan, “VereinigtePorphyrbrüche auf dem Rochlitzer Berge GmbH” adlı 400 senelik köklü taş ocağının resmen iflas ettiği ifade edildi.“Saksonya mermeri” olarak bilinen Rochlitz porfirini çıkaran şirketin iflası sektörde şok etkisi yarattı. Almanya çapında bilinen Saksonya mermeri, yüzyıllardır çeşitli anıt ve yapılarda kullanılmasıyla biliniyordu.

Artı49'un haberine göre, son bir senede siparişlerde yaşanan ani düşüşler, firmanın iflasına neden oldu. 2023’te siparişlerin oldukça iyi durumda olduğunu ifade eden Genel Müdür Klaus Kalenborn’un açıklamalarına rağmen 2024’te meydana gelenciddi sipariş düşüşü, firmayı oldukça zora soktu. Yaşanan ekonomik kriz nedeniyle firmanın yalnızca 5 personeli bulunuyordu.

img-4109.jpeg

MISIR’DAN ROMA İMPARATORLUĞU’NA KADAR PEK ÇOK MEDENİYETTE KULLANILDI

Almanya ve ötesinde tarihi öneme sahip bir yapı malzemesi olarak bilinen Rochlitz porfiri, Almanya’nın başkentiBerlin'deki bereket çeşmesi ve Kaliningrad'daki Immanuel Kant’ın mezarı gibi önemli yapıların inşasında da kullanılmıştı. Bunun yanı sıra, 2022 yılında Rochlitz porfiri, Uluslararası Jeoloji Bilimleri Birliğince “Miras Taşı” olmasına karar verildi. Bu, Almanya'da bu onura layık görülen ilk doğal taş olarak kayıtlara geçti.

Mısır’dan Roma İmparatorluğu’na kadar pek çok medeniyette kullanılan Porfir, Napolyon Bonapart’ın lahdi gibi ünlü yapılarda da tercih edildi. Fakat, bu ünlü taşın ticaretinde meydana gelen son olumsuz gelişmeler, Almanya'nın 400 senelik köklü firmasını tarih sahnesinden resmen sildi.