25 Yaş Altı Öğrencilere Tamamen Ücretsiz Oldu!

25 Yaş Altı Öğrencilere Tamamen Ücretsiz Oldu!
25 yaşın altındaki öğrenciler eğitim gördükleri müddetçe anne ve babası üzerinden sağlık hizmetlerinden ücretsiz faydalanabilirken, kız çocuklar ise evlenene kadar ücretsiz yararlanıyor. İşte merak edilenler…

Öğrenim gören kişilerde sağlık hizmetlerinden faydalanma koşulları yaş, cinsiyet ve öğrenim durumuna bağlı olarak çeşitlilik gösteriyor. Üniversite öğrencileri 25 yaşına kadar anne ve babası üzerinden sağlık hizmetlerinden otomatik olarak yararlanırken, 25 yaşın ardından bu hak ortadan kalkıyor. 25 yaşının üstündeki kişiler, herhangi bir sigorta koluna tabi olarak çalışmaları ya da zorunlu Genel Sağlık Sigortası (GSS) primlerini ödeme şartı bulunuyor. Bu nedenle, öğrencilerin bu yaş sınırını göz önünde bulundurması gerekiyor.

para-nedir.webp

BORÇLAR E-DEVLET ÜZERİNDEN ÖĞRENİLEBİLECEK

25 yaşını dolduran öğrenciler, sigortalı bir işte çalışmıyorsa SGK işlemleri için yaşadıkları ilçe kaymakamlıklarındaki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına (SYDV) başvuru yaparak gelir testi yaptırması gerekiyor. İlgili kişiler gelir testine girer ve aylık geliri aylık 6 bin 667 TL’den az olursa primini hükümet ödüyor. Fakat, üzerinde bir gelir bulunması durumunda GSS’li vatandaşlar, aylık 600 TL ödemek zorunda kalıyor. Primlerini 60 günden fazla ödemeyen öğrenciler, borçlarını e-Devlet sisteminden öğrenebiliyor.

Üniversitede eğitim gören kişiler, sigortalı bir işte te çalışabiliyorken, bu konuda herhangi bir engel bulunmuyor. 18 yaşını dolduran herkes, isterse sigortalı bir işte çalışabiliyor. 25 yaşındaki üniversite öğrencileri ise GSS çerçevesinde yer almak girmek için GSS primini yatırabildiği gibi sigortalı bir işte çalışarak, işverence ödenen GSS primi sonrası sağlık hizmetlerinden ücretsiz bir şekilde faydalanabiliyor.