Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut ÖZER, Dulkadiroğlu İlçesinde Sevim Şirikçi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde yapılan çalışmaları yerinde görmek amacıyla okulu ziyaret etti.

 

Sevim Şirikçi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni ziyaret eden Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut ÖZER, Okul girişinde büyük bir coşku ile il ve ilçe milli eğitim müdürlüğü müdür yardımcıları, şube müdürleri, öğretmenler, öğrenciler, veliler ve çevre halkı tarafından Kahramanmaraş’ özgü milli kıyafetler bindallı giyinmiş öğrenciler tarafından çiçekle karşılandı.

 

 

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut ÖZER, El Sanatları Teknolojisi Alanı Makine Nakışları atölyesinde yaptığı incelemede; önce bilgisayar ortamında tasarımı yapılan işlerin daha sonra çok başlı makinelerde işleme, lazer makinası ile üretim yapılması vb. uygulamalar hakkında El Sanatları Teknolojisi Alan Şefi Ayşegül KAYA’dan bilgiler aldı. Makinelerde uygulama yapan öğrencilerden de işler ve makineler hakkında bilgiler alırken yapılan çalışmaları dikkatle izledi.

 

 

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut ÖZER, Öğretmenler odasında okul öğretmenleri ile bir araya gelerek öğretmenlerle sohbet etti. Öğretmenlerin ihtiyaçlarını sordu. Okul binasının en kısa sürede tamamlanacağını belirtti.

 

 

Okul merdivenlerinden çıkarken El Sanatları Teknolojisi Alanı öğretmen ve öğrencilerince “Kahramanmaraş Germenicia Antik Kenti eserlerinden yapılan mozaik çalışmaları” ve cam süslemeleri hakkında bilgiler aldı.

 

 

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut ÖZER’e, okul koridorunda düzenlenen sergi hakkında Teknik Müdür Yardımcısı Leyla ÇAKMAK “sadece Kahramanmaraş yöresine ait olan Aba Kumaşı, Osmanlı döneminde erkek giysisi olarak kullanılıyordu. Aba kumaşından kadınlarımız için yeni modeller tasarlayarak bir koleksiyon oluşturduklarını ve okulda defileler yaptıklarını, eski ile yeniyi bir araya getirdiklerini, unutulmaya yüz tutmuş Aba Kumaşını tekrar gün yüzüne çıkarmaya çalıştıklarını ve yeni nesillerin tanımalarına imkan sağladıklarını belirtti.”

 

 

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut ÖZER, Moda Tasarım Alanı Maske Üretim Atölyesinde yaptığı incelemede; Maske Üretim Atölyesi Şefi Ayşe TAMER, atölye çalışmaları hakkında bilgi verdi. Maske üretim aşamalarını tek tek inceleyerek üretim yapan öğrencilerden bilgiler aldı. Üretim yapan öğrenciler maske üretiminde çalışmalarından dolayı kendilerine aylık 1500- 2000 TL ücret verildiğini belirttiler.

 

 

Okul öğretmenlerinin ve 9. Sınıf öğrencilerinin yapmış çakıl taşları ile yapmış olduğu sergiyi Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut ÖZER dikkatle inceledi.

 

Okul Müdürü Ali ÖZDEMİR, “Pandeminin Başlaması ile birlikte 6.400 adet yıkanabilir Antibakteriyel Bez Maske üretildi. İhtiyaç olan kurum kuruluşlara dağıtıldı.

 

 

14 Mart 2020 tarihi itibariyle cerrahi telli maske seri üretimine geçildi. Bu güne kadar 1.171.040 adet cerrahi telli maske üretildi. İhtiyaç halinde haftalık 20.000 aylık 80.000 maske üretimi yapacak kapasitemiz bulunmaktadır. Elimizde her zaman 25.000 hazır telli tek kullanımlık cerrahi maske bulunmaktadır. Talep dahilinde bekletilmeden teslim edilmektedir.” Dedi.

 

 

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut ÖZER, “Bu çalışmaların ülkemiz için çok önemli olduğunu, zor günlerde meslek liselerinin ihtiyaç olan malzemeleri üretmeleri unutulmayacaktır. Meslek liselerinde amacımız sadece üretim yapmak değil, aynı zamanda öğrencilerimizin uygulama becerilerini de arttırmak.” olduğunu belirtti.

 

 

 Mahmut ÖZER, El Sanatları Teknolojisi Alanı Elde Maraş İşi (Sim Sırma) atölyesinde yaptığı incelemede; önce elde tasarımı yapılan, karton üzerine çimento kâğıdının çirişle yapıştırılıp mevleke ile kesilmesi, kumaş üzerine yapıştırılarak özel geleneksel ağaç gezgahta işlenmesini izlerken bir taraftan da Sim Sırma hakkında El Sanatları Teknolojisi Alan Şefi Ayşegül KAYA’dan bilgiler aldı.

 

 

El Sanatları Teknolojisi Alan Şefi Ayşegül KAYA; “ Sim Sırma işinin Kahramanmaraş’a ait olduğunu, Dulkadiroğlu beyli döneminde marştan Osmanlı sarayına beş gelin gittiğini, bu gelinlerin cevizlerinin sim sırma olduğu, böylece saray işi olarak da dünyaya yayıldığı,  eskiden şimdiki simler yerine altın simler kullanılırdı. Bu atölyede öğrencilerimiz unutulmaya yüz tutmuş ata yadigârı el sanatımızı öğrenerek ev ekonomilerine katkıda bulunmaktadırlar.” dedi.

 

 

Ziyaret sonunda hatıra fotoğrafı çektiren Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut ÖZER, “Bu birlikteliğinizi hiç bozmayın” diyerek çalışmalardan dolayı teşekkür et