Kahramanmaraş Tekerlemeleri Derlendi ve basınla paylaşıldı.

“Kahramanmaraş Tekerlemelerini Derleme Grubu” tarafından Saffron Otel’de basına yapılan bir toplantı ile “Kahramanmaraş Tekerlemelerini Derleme” adlı proje kapsamında Kahramanmaraş Tekerlemelerinin derlenerek kitap haline getirildiği açıklandı.

 

 

Kısa adı KATEDEG olan grup proje sonuçlarının basınla paylaşılması toplantı sunumunu dört bölüm halinde gerçekleşti. Sunumun birinci bölümünde Projenin Koçu Ünal KALAYCI proje hakkında bilgiler verdi: Projenin 1 Haziran 2012-30 Kasm2012 tarihleri arasında yürütüldüğünü, projenin alt başlıklarını (eğitim, taramalar, derlemeler, kitaplaştırma), proje ekibinin lise çağındaki gençler olduğunu, projenin ruhunu girişimciliğin oluşturduğunu, bu kapsamında gençlerin kaybolmaya yüz tutmuş Kahramanmaraş tekerlemelerini derleyerek kültürel değerlerini geleceğe aktaran bir köprü olduğunu, projenin hedef kitlesinin şehirdeki ortaöğretim öğrencileri olduğunu, yayınlanacak kitap ve CD ile bu kitleye ulaşacaklarını söyledi.

Projenin yasal sorumlusu Ufuk ÇİÇEK sunumun ikinci bölümünde tarama ve derlemelerle elde ettikleri Kahramanmaraş tekerlemelerini sekiz ana başlık altında topladıklarını ifade etti ve bu ana başlıklara örnekler sundu. (Verilen örneklerden birkaçı:

“Dırın dırın Andırın

İki tükan bir fırın”

***

“Şımarık şırtık
Pabucu yırtık
Babası mırtık”

***

“Pehlivan pehlivan: Alta düştüm diye yerinme
Üste çıktım diye sevinme
Alta düşersen apış
Üste çıkarsa paça kasnaktan yapış
Vur saymayı kündeden at
Gönder hazreti peygambere salâvat
Allah Allah İllallah Muhammed’en Resulullah
Bu yiğit aslanlara alkışlarla diyelim maşallah”

           ***

“Tarhana tartar
Karnımı yırtar
Eşkili şovra (çorba)
Gel beni kurtar”

Sunumun üçüncü bölümü proje ekibinden Semih BAYRAKTAR ve İmran BÜYÜKÇAPAR tarafından hazırlanan “Video ve Fotoğraflarla Projemiz” başlığını taşıyordu. Bu bölümde yapılan derleme kayıtlarından örnekler ve proje kapsamında yapılanlar fotoğraflarla anlatıldı.

Projenin son bölümünde projenin Yürütücüsü Meral AŞAN ARDIÇ projenin “ T.C. Avrupa Birliği Bakanlığı, AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığınca (Ulusal Ajans http://www.ua.gov.tr) yürütülen Gençlik Programı kapsamında ve Avrupa Komisyonu’ndan sağlanan hibeyle gerçekleştirildiğini bu destekten dolayı ilgili birimlere, yerel destekçileri “Sebat Eğitimciler ve Yazarlar Derneği”ne, alanda daha önce çalışmış kaynak eser sahiplerine, kaynak kişilere ve basın mensuplarına teşekkür etti.

Soru-cevap bölümünde proje kapsamında varyantlarıyla birlikte 1500 civarında Kahramanmaraş tekerlemesine ulaşıldığı proje kapsamında şu an basımı yapılan 96 sayfalık kitabın ve CD’nin üç hafta içerisinde şehirdeki tüm liselerin kütüphanelerine gönderileceği belirtildi. Projenin gençlerin kültürel değerlerine katkı sağlamaları bakımından anlamlı olduğu vurgulandı.