Kahramanmaraş, Samsun, Kastamonu ve  Kayseri  İllerinin katılımı ile Kayseri İli Hilton Hotelinde yapılan Türkiye’de Hayat Boyu Öğrenme  Politika Strateji Çalıştayı sona erdi.

Kayseri İlinde yapılan Türkiye’de Hayat Boyu Öğrenmenin Geliştirilmesi Projesi Politika Strateji Çalıştayı’na Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Müdürlüğü “Okullar Hayat Olsun” Projesi Koordinatörü Venhar Şahin, Kayseri Bölge yöneticisi Vehbi Özyurt, Kayseri İl Milli Eğitim Müdür Vekili Ali Erdoğan, Hayat Boyu Öğrenme  Genel Müdürlüğü’nden Ömer Sesveren, Dr.Rosie Lugg, Prof. Dr. Ali Özyazıcı, katılımcı illerden Milli Eğitim yöneticileri, STK temsilcileri, ilgili kurum üyeleri, eğitimciler katıldı.

Çalıştay açılışında “Türkiye’de Hayat Boyu Öğrenme”  konusunda bilgiler aktaran Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Müdürlüğü “Okullar Hayat Olsun” Projesi Koordinatörü Venhar Şahin daha sonra şu ifadeleri kullandı:

“Biz burada hayat boyu öğrenmeyi çok çok geniş bir kavram olarak ele alacağız. Dünyada her bilgi 4 yılda bir kendisini yeniliyor. İşte bizim kendi kendimize sormamız gereken şu ben ve mensubu bulunduğum, sorumluluk taşıdığım kurum veya Sivil Toplum Örgütüm  bu 4 yıl içinde kendisini yenileyebiliyor mu ? Bir başka ifadeyle biz her 4 yılda bir fakülte bitirebiliyor muyuz ? Bir fakülte bitirecek kadar kendimizi yenileyebiliyor muyuz ? Eğer bu sorunun cevabı hayır ise hem ülkemiz tarafından, hem de UNESCO tarafından kabul edilen kriterlere göre uyum sağlayamıyoruz demektir ki bu çok iyi bir sonuç değildir.

Değerli arkadaşlarım bizler gerçekten topluma uyum sağlamak, toplum tarafından kabul görmek ve mensubu bulunduğumuz topluma yararlı ve yardımcı olmak istiyorsak kendimizi yenilememiz gerekir. Ağır bir sorumluluk alıyoruz, kurum olarak, temsilcilik olarak, sivil toplum örgütleri olarak eğer biz, sivil toplum örgüt üyesine, milli eğitim müdürümüz, okullarına, öğretmenlerini bu duyguyu, bu sorumluluğu verebilirse ne mutlu. Aksi taktirde her şey ortada gerçekten çok geride kalıyoruz.” Dedi

Bu konuşmadan sonra, “Kastamonu, Samsun ve Kahramanmaraş İllerinden gelen ve bu çalıştay için işbirliğini esirgemeyen tüm paydaşlarımıza teşekkür eder çalışmalarında başarılar dilerim” diyen Kayseri İl Milli Eğitim Müdür Vekili Ali Erdoğan yaptığı konuşmasında şunları söyledi:

“Günümüzde her birey, gelişime ve değişime uyum sağlamak; kişisel yeteneklerini geliştirmek için sürekli öğrenme durumuyla karşı karşıyadır. Küreselleşmenin hız kazandığı rekabetçi toplumlarda bu yöndeki çabalar daha fazla önemler kazanmakta, hayat boyu öğrenme, hayat kalitesinin yükseltilmesinin en önemli aracı haline gelmektedir.

2009 yılında Milli Eğitim Bakanlığı ve paydaşlar tarafından hazırlanan “ Hayat boyu Öğrenme Strateji Belgesi ve eylem Planındaki hedefler doğrultusunda tasarlanan proje, Mayıs 2011 tarihinde Türkiye’de Hayat Boyu Öğrenme için yeni bir sistem geliştirmeye yönelik olarak yürütülmeye başlanmıştır. Hayat Boyu Öğrenmenin eş güdümü için tarafların görev ve sorumluluklarının açıkça belirtildiği bir yasal düzenlemenin yapılması da hedeflenmektedir. Bu çalışma ve düzenlemeler çok yönlü işbirliğini ve koordinasyonu gerekli kılmaktadır.

Hayat boyu öğrenme koordinasyonu, önceki öğrenmelerin tanınması, belgelendirme ve taslak ulusal hayat boyu öğrenme stratejisinin il eylem planı Planları ile karşılaştırılacağı bu çalıştayın yürütülen çalışmalara ışık tutacağına inanmaktayım.

Proje kapsamında, ulusal ve il düzeyinde hayat boyu öğrenmenin koordinasyonu için yapılan taslak çalışmaların sonuna doğru yaklaştığını görmekten mutluluk duymaktayım.”

“Politika ve Strateji Çalıştayı” eğitimcisi Dr. Rosie Lugg , Toplantının hedefleri arasında hayat boyu öğrenme sisteminin koordinasyonuna yönelik politika önerilerini belirtmek ve ulusal hayat boyu öğrenme stratejisi hakkında illerle istişarede bulunmak olduğuna dikkat çekerek bu konularla ilgili  geniş bilgiler aktardı.

Dr. Rosie Lugg , Kilit Tavsiyelerle ilgili olarak ise şu bilgileri verdi;

“Hayat Boyu Öğrenmenin  koordinasyonu için bir merkez kurulmalıdır.

Hayat Boyu Öğrenmenin   sağlanmasında rol alan tüm kilit aktörlerin temsilcilerinin bulunduğu bir Ulusal Hayat Boyu Öğrenme Kurulu olmalıdır.

Her İlde Hayat Boyu Öğrenme sistemine katkıda bulunan kurumlarla koordinasyon içinde çalışacak bir merkez kurulmalıdır.

Program planlanması il düzeyine indirgenmelidir. Yerel ihtiyaçları karşılayan müfredat ve yeterlilikleri onaylama yetkisi, yerel düzeyde yetkili kurumlara verilmelidir.

HBÖ sistemini il düzeyinde planlayacak ve yönetecek olan yerel yapıların kalitesi arttırılmalıdır.” dedi

Prof. Dr. Alipaşa Ayas ise Öğrenme kavramı ve strateji belgesi, yeni dönem ve öncelikler, HBÖ sitemi ve kalite güvencesi, toplumda HBÖ kültürü ve farkındalığın oluşturulması, HBÖ fırsatlarının sunumunun arttırılması, HBÖ fırsatlarına erişimin arttırılması, hayat boyu rehberlik sisteminin geliştirilmesi, önceki öğrenmelerin değerlendirilmesi sisteminin geliştirilmesi ve HBÖ izleme ve değerlendirme sisteminin geliştirilmesi ile ilgili geniş kapsamlı anlatım gerçekleştirdi.

23-24 Mayıs 2013 tarihlerinde, 2 gün süren HBÖ Politika Strateji Çalıştayında grup çalışmalarına yer verildi. 2014-2018 Dönemi HBÖ eylem planı taslağı ele alındı ve fikir alışverişinde bulunuldu. Taslak ulusal stratejinin il eylem planı karşılaştırılması gruplarda değerlendirildi ve illerin sunumu yapılarak çalıştay sona erdi.