Kahramanmaraş Saffaron Oteli salonunda Hatay, Osmaniye ve Kahramanmaraş’tan ilgili eğitim yöneticilerin katıldığı “Türkiye’de Hayat Boyu Öğrenme Geliştirilmesi” Projesi toplantısı 17 Haziran 2013 tarihinde yapıldı.

Önceki Öğrenmelerin Tanınması (ÖÖT) Çerçevesinin Hedefleri ve Amacı konulu toplantı saygı duruşu ve İstiklal Marşına müteakiben, Hayat Boyu Öğrenme Kayseri (HBÖ) İl Koordinatörü Vehbi Önyurt’un konu ile ilgili açış konuşmasının ardından HBÖ Genel Müdürlüğünce hazırlanmış Kamu Spotu’nu izlenmesi gerçekleştirildi.

Türkiye’de Hayat Boyu Öğrenmenin Geliştirilmesi Projesi ile başlangıcında bugüne kadar geçen zaman sürecinde yapılan çalışmaları değerlendiren HBÖ Eğitim Uzmanı Ömer Sesveren , Önceki Öğrenmelerin Tanınması (ÖÖT) ile ilgili şu bilgileri verdi.

“Önceki Öğrenmelerin Tanınması örgün, yaygın ve/veya serbest öğrenme çerçevesinde elde edilen belgelendirilmemiş öğrenme kazanımlarının belirli bir standart çerçevesinde tanınması sürecidir. Bu süreç örgün eğitim ile elde edilen yeterlilik düzeyinin üzerinde deneyimi ve yetkinliği olan yetişkinler açısından özellikle değerlidir ve onlara işgücü piyasasındaki konumlarını güncelleme imkânı tanımaktadır.

ÖÖT’nin hayat boyu öğrenme bağlamında planlanması ve uygulanmasına ilişkin Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Çerçevesi ana hatları ile verilmektedir. Hayat Boyu Öğrenme Strateji Belgesi (MEB 2009) ve ilgili uluslararası kılavuzlardan (CEDEFOP 2009 1; UNESCO 2012 2) yararlanılarak hazırlanan belge, MEB ÖÖT sisteminin temelini atmaktadır ve önceki öğrenmelerin MEB yeterlilikleri çerçevesinde belirlenmesi, belgelendirilmesi, değerlendirilmesi ve tanınmasına ilişkin ilkeleri ve mekanizmaları içermektedir. Çerçeve TYÇ Yüksek Kurulu tarafından ÖÖT ile ilgili genel ilkelerin yayımlanmasının ardından tekrar gözden geçirilebilir.

Bu çerçeve MEB tarafından geliştirilmiş olup, etkili ÖÖT için geniş katılımlı paydaş ortaklıkları gereklidir. Önceki öğrenme (bilhassa yaygın ve örgün öğrenme) mevcut yapılar ile tam olarak örtüşmemektedir. Bu nedenle, ÖÖT geliştirilirken meslek odaları, sanayi, işverenler ve işletmeler, teknik ve mesleki eğitim ve öğretim ile ilgili kamu ve özel hizmet sağlayıcıları, sendikalar, yerel idareler/kurumlar, belediyeler, sürekli eğitim ve öğretim kuruluşları, toplumsal kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşlarından (STK’lar) yararlanılması gerekir.

Çerçeve kapsamında ele alınan konular şunlardır: Temel terimlerin tanımı, ÖÖT nedir; ÖÖT’nin tasarlanması ve uygulanmasına ilişkin ilkeler; faydalar ve zorluklar; Potansiyel ÖÖT faydalanıcıları; ÖÖT hizmetlerinin sağlanması-Görev ve Sorumluluklar; ÖÖT Süreci.

Çerçeveye ek olarak hazırlanan ÖÖT Kılavuzları Çerçeveyi uygulama alanına taşımayı amaçlamaktadır. ÖÖT Kılavuzlarında ÖÖT Yöneticileri, danışmanları, değerlendiricileri ve adayları için somut adımlar ve ÖÖT eğitim-öğretimin bir parçası olmaya başladıkça ihtiyaç duyulacak ve/veya geliştirilecek materyal ve kaynaklar yer almaktadır.” Dedi

Bu bilgilendirmeden sonra Mustafa Özcan Önceki Öğrenmelerin Tanınması (ÖÖT) tanınması Çerçevesindeki bilgilendirmesine başladı.

“Önceki Öğrenmelerin Tanınması kişilerin kurslar, iş veya diğer hayat Tecrübeleri aracılığıyla hayatlarının önceki dönemlerinde gerçekleştirdikleri öğrenme için yeterlilik sertifikası sahibi olmalarına imkân tanıyan bir sistemdir” diye tarif eden Mustafa Özcan daha sonra şu bilgileri verdi;

“Önceki Öğrenmelerin Tanınması

Bir kişinin örgün, yaygın ve/veya serbest öğrenme yoluyla edinmiş olduğu öğrenme kazanımlarının belirli bir standarda göre tanınması sürecidir.

Örgün eğitim

Eğitim veya öğretim kurumunda sağlanan, yapılandırılmış (öğrenme hedefleri, öğrenme süresi veya öğrenme desteği bakımından) ve sertifikaya/diplomaya kadar giden öğrenme. Örgün öğrenme, öğrenenin isteyerek gerçekleştirdiği bir öğrenme türüdür.

Yaygın eğitim

Bir yaygın eğitim kurumunda, yapılandırılmış olarak ve isteyek gerçekleştirilen öğrenmedir. Serbest öğrenme

Örgün veya yaygın eğitim kurumları dışında, deneyime dayanan her türlü öğrenme. Kendiliğinden/kasıtsız öğrenme ve/veya bilerek/kasıtlı öğrenme bu kapsamdadır.

Öğrenen

Örgün, yaygın eğitim ortamında öğrenme veya serbest öğrenme eylemini gerçekleştiren kişidir. Yetkinlik

Bilgiyi, kişisel, sosyal ve/veya metodolojik becerileri mesleki ve kişisel gelişim konusunda kullanabilme yeteneğidir. Öğrenme kazanımları

Bir öğrenme süreci tamamlandığında, öğrenenin neleri bileceğinin, neleri yapabileceğinin ve nelerde yetkin olacağının ifade edilmesidir. Öğrenme kazanımları; bilgi, beceri ve yetkinlik açısından tanımlanır.

Başarım ölçütleri

Başarı düzeyinin ölçülmesini sağlayan performans tanımlarıdır. Değerlendirme

Kanıta dayalı olarak bir kişinin neler bildiğini ya da yapabildiğini belirleme sürecidir. Değerlendirme; öğretim ya da öğrenmenin (biçimlendirici değerlendirme) parçası olarak kullanılabilir veya kişinin bir yeterliliğin öğrenme kazanımlarını elde edip etmediğini ve belgelendirmeyi hakedip haketmediğini (son değerlendirme) belirlemek için kullanılabilir.

Belgelendirme

Bireyin bir yeterliliğe veya birimlere ait öğrenme kazanımlarını elde ettiğini gösteren onaylanmış, resmi belge, tanınmadır.

Son bölümde ise konuşmacı Ayşe Saltan ÖÖT Pilot Uyguları konusunu anlattı

Katılımcılar karşılıklı olarak konularla ilgili fikirlerini dile getirdiler. Toplantıya ilgili kursiyerlerin yanı sıra HBÖ’den sorumlu İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ahmet Akküncü, Şube Müdürü Hasan Gül Kahramanmaraş Halk Eğitimi Müdürü H.Murat Devrek, Suzan ve Abdulhakim Bilgili Halk Eğitimi Müdürü Selahattin Kılınçkıran, HBÖ Şefi Bayram Metin, katılımcı illerin Halk Eğitimi Müdürleri ve ilgililer katıldı katıldı.