Doç. Dr. Binici Açıkladı : 20 Dairelik Bina Çürük Çıktı !
Elbistan Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Hanifi Binici yetkililere çağrıda bulunarak; "Elbistan Kaymakamlığı, Elbistan Belediyesi ve ilgili kurumlar mevcut yapı stokunun durumuyla ilgili çok geniş bir çalışma yapması kaçınılmazdır" dedi.
Yapmış olduğu girişimler sonucunda Elbistan Meslek Yüksek Okulu İnşaat Bölümü’ne depremsellik testleri yapabilecek cihazları kazandıran Elbistan Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Hanifi Binici, düzenlediği bir basın toplantısıyla cihazların tanıtımını yaparak gerek kamu kurum ve kuruluşlara gerekse de halka oturdukları binaların depremsellik testlerini yaptırmaları çağrısında bulunmuştu.
Binici’nin bu çağrısına cevap veren kurum ve kişi sayısı fazla çıkmasa da, Elbistan’daki bazı binalara yapılan depremsellik testleri, binalarımızın sağlamlık noktasında ne durumda olduğunu açıkça gözler önüne seriyor.
4 Binadan 3’ü Çürük, 1’i Sağlam
Elbistan Meslek Yüksek Okulu, gelen talep üzerine geçtiğimiz yıl 2’si kamu, 2’si de özel olmak üzere 4 binayı depreme dayanıklılık açısından inceledi ve inceleme kapsamında binalardan numuneler alınıp basınç testine tabi tutuldu. Yapılan testlerde sadece 1 tanesinin beton kalitesi C20 çıkarken, 2 binanın beton aklitesi C8 çıktı. Yani bina çürük çıktı. İncelemeyi yapan ekip, bir diğer binadan ise numune almaya bile gerek duymadı. Çünkü binanın kolon, kiriş, döşeme gibi taşıyıcı elemanlarının kesitlerinin yetersiz olduğu teste gerek duymadan çıplak gözle görülebiliyordu. Beton kalitesi C20 çıka yani testlerde sağlam olduğu anlaşılan bina kamu binası olurken, çürük çıkan binalardan birinde 20 tane daire bulunuyor.
Test sonucunu gören binada oturanların şoke olduğu ve çok şaşırdıkları öğrenilirken, yapılan testler sonunda elde edilen verilen ilçemizdeki binaların sağlamlığına küçük bir örnek oluşturdu.
“Çürük Binalar Ya Yıkılmalı Ya da Güçlendirilmeli”
Yapmış oldukları depremsellik testlerinin bir değerlendirmesini yapan Elbistan Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Hanifi Binici; “Yapmış olduğumuz çalışmalarda sadece raporun sonucunu yazıyoruz. Ama ilgili şahıs talepte bulunursa problemli binaların güçlendirilmesine yönelik projelerde hazırlayabiliyoruz. Onun bütçe bedeli de ayrı değerlendiriliyor. Biz sadece öneri de bulunabiliriz. Elde ettiğimiz sonuçlarla 3 türlü seçenek sunuyoruz. Bu bina yıkılmalıdır, bu bina güçlenebilir, aslında sorunsuz bir bina oturabilirsiniz. Eğer o binanın mutlaka güçlendirilmesi gerekiyorsa biz yapı sahibine bunu söylüyoruz. Ama güçlendirmek ya da yapmamak tamamen onun bileceği bir şey. Burada önemli olan bilimsel çalışmalarda maliyet analizi yapmak. Yani yıkıldığı zaman binanın maliyeti ne olur, güçlendirme yapıldığı zaman ne olur, bunlara bakmak gerekir. Aradaki kâr marjı yüzde 60’ı bulursa binayı yıkmanın bir anlamı yok, yüzde 60 kârlı olmalısınız” dedi.
“İlgili Kurumlar, Elbistan’ın Yapı Stokuyla İlgili Çok Geniş Bir Çalışma Yapmalıdır”
Binici ayrıca, Elbistan’ın coğrafi olarak ikinci derecede deprem bölgesinde yer aldığını ama yapılan bilimsel çalışmalarda bazen deprem bölgelerinin harita da yerinin değiştiğini, Elbistan’ın da yapılacak bilimsel çalışmada birinci derecede deprem bölgesinde yer alabileceğini belirtti. Binici; “Bu bağlamda değerlendirildiğinde belki Elbistan’ın da çok yakın bir zaman yapılacak çalışmalarda birinci derece deprem bölgesi olması kaçınılmaz olabilir. Özellikle aktif faylardaki biriken enerjinin zaman içerisinde birikmesi ve bu enerjinin açığa çıkması yapı stokunda ciddi hasarlara neden olabilir. Biz, üniversite olarak 2011 ve 2012 yılında yaptığımız depremsellik testlerinde gerek kamu gerekse de özellikle özel yapılarda beton kalitesinin çok düşük olduğunu kimi, yerde C8-C10 boyutunda bir beton kalitesini elde ettik. Oysa deprem bölgelerinde bilindiği gibi minimum beton basınç değeri C20 olmalı. Bunun sağlanmadığı aşikar iken, o zaman Elbistan Kaymakamlığı, Elbistan Belediyesi ve ilgili kurumlar mevcut yapı stokunun durumuyla ilgili çok geniş bir çalışma yapması kaçınılmazdır. Öyleyse biz Elbistan Meslek Yüksek Okulu olarak elimizdeki depremsellik cihazlarını ve imkanlarını akademik birikimi de kullanarak, üstelik çok da ekonomik boyutlarda bu çalışmaları Elbistan’ımıza yapmak istiyoruz. Yakın bir gelecekte fakülte olduğunda da Elbistan çok büyüyecek. Büyüyecek bir Elbistan’ın yapı stokunun zayıf olması riske edilmiş bir durumdur. Bu bağlamda biz elimizden geleni yapmaya hazırız” şeklinde konuştu.