Onbir ayın sultan Ramazan’ın sonlarına doğru geldiğimiz bugünlerde tüm Müslüman alemini 24 Mayıs 2020 Pazar günü kavuşacağımız Ramazan Bayramı heyecanı sardı. Fakat Dünyanın içinde bulunduğu Koronavirüs pandemisinden dolayı her yıl milyonlarca Müslümanın camilere akın ettiği ve namaz ibadetlerini yerine getirdiği bayramda sokağa çıkma yasağı ve cemaat ile namaz kılma yasağı nedeniyle buruk geçecek.
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 16 Mart 2020’de uygulamaya başladığı cemaat ile birlikte namaz kılma yasağında henüz kararını değiştirme veya kesin bir uygulama yöntemini belirtmemesinden dolayı Zonguldak için birçok vatandaş Zonguldak bayram namazı saati kaçta kılınacak, Zonguldak ramazan bayramı namazı vakti ne zaman, 2020 ramazan bayram namaz saatleri şeklinde aramalar yapıyor. Tabi bunların yanı sıra bayram namazı evde kılınır mı konusu da kadınlar bayram namazı kılar mı sorusu gibi çok arananlar arasında olduğu görülüyor.
İşte İl İl 2020 Ramazan Bayramı Namaz Saatleri
Siz değerli okuyucularımız için 2020 Ramazan bayramı namaz saatlerini Diyanet İşleri Başkanlığı sitesinden toparlayarak sunuyoruz. MaraştaHaber ailesi olarak şimdiden bayramınızın mübarek olmasını diler, sağlıklı ve huzurlu bir bayram geçirmenizi yüce Allah’tan niyaz ederiz.
[table id=90 /]
Ramazan bayramı namazı evde kılınır mı ?
Koronavirüs nedeniyle 16 Mart 2020 tarihinde Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın camilerde cemaat ile namaz kılınmayacak açıklamasının ardından gözler ramazan bayramı namazına çevrildi. Ramazan ayının son günlerine yaklaştıkça tüm Müslüman aleminin ve Zonguldak şehri vatandaşları Zonguldak bayram namazı saati ne zaman derken diğer taraftan da ramazan bayramı namazı evde kılınır mı araştırmasına başladı.
Yaptığımız araştırmaya göre ; Cuma namazı fark olan kimselere, hem Ramazan hem de Kurban Bayramı namazları vacibdir. Cuma namazı için lazım olan bütün şartlar, Bayram namazları için de geçerlidir. Bayram için hutbe sünnettir ve namazdan sonradır. Hutbe okunmasa da Bayram namazı sahihtir. Fakat sünnet terkedilmiş olur. Şâfiîlerce Bayram namazları sünnet-i müekkededir. Bir görüşe göre de farz-ı kifâyedir. Ve İslâmî şeâirdendir. Cemaatle kılınması efdaldir. Yalnız başına hutbesiz de kılınabilir. Bayram namazları ikişer rek'attır ve cemaatla cehrî olarak kılınır. Ezan ve kâmeti yoktur.
Kadınlar, bayram namazı için sorumluluğu var mıdır ?
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın web sitesinden alınan bilgiye göre; İslam âlimlerinin ittifakına göre kadınlar, cuma ve bayram namazlarıyla yükümlü değildirler (Semerkandî, Tuhfe, II, 161, 166; Halîl, Muhtasar, 45, 47; İbn Rüşd, Bidâye, I, 157; Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, I, 462). Bununla birlikte Hz. Peygamber (s.a.s.), kadınları bayram namazına katılmaya teşvik etmiştir (Buhârî, Îdeyn, 15, 21; Hac, 81; Müslim, Salâtü’l-îdeyn, 1-3, 10-12). Bu itibarla kadınlar, şartların elverişli olması halinde cuma ve bayram namazlarına katılabilirler.
Bayram Duası
Peygamberimiz bayram günlerinde şu duayı çok okuyanın kalbinin ölmeyeceğini haber vermiştir;
Yâ Hayyû, yâ kayyûm, yâ bedia’s-semavati ve’l-ardı, yâ ze’l-celâli ve’l-ikram.
Ey Hayy ve Kayyûm olan Rabbimiz, ey semâvat ve arzın bedi’i, ey Celâl ve Kerem sahibi.Beni sen koru, sen istikamette daim eyle. Kötülük ve günahlardan muhafaza et, sırat-ı müstakimde dâim ve sabit eyle.
Bayram günleri bayram tebrikleri için musafaha ederken önce davranan biri diğerine şöyle duâ eder:
Tekabbellahü minnâ ve minküm.
Allah sizden ve bizden kabûl buyursun.
Muhatab olan da buna “amin” demekle karşılık vereceği gibi. Gaferallâhü lenâ ve leküm diye de cevap verebilir.. Allah bizi de, sizi de mağfiret buyursun demektir.