Yedikleriniz İlacınız, İlacınız Yedikleriniz Olsun

Sevgili okurlarım,Öncelikle geçtiğimiz hafta sizlerle paylaşmış olduğum ilk yazıma göstermiş olduğunuz ilgiden ve olumlu geri dönüşlerinizden dolayı her birinize ayrı ayrı çok teşekkür ederim. İlk yazımda da belirttiğim...

Sevgili okurlarım,

Öncelikle geçtiğimiz hafta sizlerle paylaşmış olduğum ilk yazıma göstermiş olduğunuz ilgiden ve olumlu geri dönüşlerinizden dolayı her birinize ayrı ayrı çok teşekkür ederim. İlk yazımda da belirttiğim gibi sizlerle paylaştıkça, yaşamınıza dokunabilmeye başladıkça tarifi mümkün olmayan mutluluklar yaşadığımı bilmenizi isterim.

Gelelim bu haftaki konumuza,

Başlıkta da belirttiğim gibi Hipokrat’ın müthiş bir sözü vardır: ‘Yedikleriniz İlacınız, İlacınız Yedikleriniz Olsun’

Hepimizin bildiği gibi hayatımız boyunca yaşadığımız her şey daha önceki seçimlerimizin birer neticesidir. Doğru seçimler bizi mutluluğa, yanlış seçimler bizi sorunlara götürür. İşte bu durum sağlıklı bir yaşama sahip olabilmemiz için de geçerlidir. Bedenimize gönderdiğimiz her besin bizim için bir seçimdir ve bunun sonucunu er yada geç yaşarız.

Kısacası ;

Bedenimize ne ekersek onu biçeriz.

Peki bedenimiz için yapabileceğimiz doğru ve yanlış seçimler nelerdir? İsterseniz bu konuya biraz değinelim.

İlk olarak bedenimize doğru besinleri göndersek bile  zarar verebilecek duruma getirebiliriz. Yani seçimimiz doğru fakat tükettiğimiz miktar yanlış olursa maalesef bu da bizim için yanlış bir seçim demektir. Bu nedenle beslenmedeki en önemli meselelerden biri ‘denge’dir.

Bedenimiz karbonhidrata da proteine de yağa da ihtiyaç duyar. Fakat tüm bunların belli bir sınırı vardır. O nedenle hayatınızdan ekmeği çıkarmak, yağsız beslenmek yada tamamen hayvansal kaynaklı gıdalarla beslenmek maalesef bir çözüm değildir. Sağlıklı beslenme profilinde tüm bunlara belli bir çerçevede ihtiyaç vardır. Vücudumuzun ihtiyacı kadar karbonhidrat, protein ve yağ almak bize ilaç, ihtiyacı dışında almak ise bize sorun olarak geri dönecektir. Aynı zamanda bu seçimler için yöneldiğimiz kaynaklar da en az seçimlerimiz kadar önemlidir. Örneğin ben ekmeği hayatımdan çıkardım diyerek ahkam keserken çayınıza şeker atıyorsanız maalesef yanlış seçimi çoktan yapmışsınız. Bu yüzden kulaktan dolma bilgiler yerine sizi, bu işi bilen insanların yönlendirmesine fırsat verin.   

Sağlıklı beslenirken hayatınızdan sevdiğiniz şeyleri tamamen çıkarmanıza gerek yoktur sadece doğru miktarlarda tüketmek vardır. Yani demem o ki ‘İlacı zehirden ayıran dozudur.’  Siz de ancak seçimlerinizi doğru miktarlarda yaparsanız fayda görebilirsiniz.

Son olarak değinmek istediğim konu ise tükettiğiniz besinleri seçerken doğal kaynaklardan elde edilmiş olmasına özen göstermenizdir. Yaşamış olduğumuz dönemde ambalajlı ve gıda katkı maddesi içeren ürünleri hayatımızdan tamamen çıkarmamız malesef  imkansız sayılabilecek kadar zordur. Fakat mümkün olduğu kadar doğal yollarla elde edilmiş süt, peynir, yumurta, beyaz ve kırmızı et, sebze ve meyve gibi ürünler tercih etmeye özen göstermeliyiz. Ayrıca sebze ve meyve tüketimlerimizi de muhakkak mevsime uygun olarak tercih etmeliyiz.

Tüm bu tavsiyelerime kulak verirseniz daha sağlıklı bir yaşam için önemli bir adımı daha attığınızdan emin olabilirsiniz. Yazımın başında da söylediğim gibi seçimlerimiz neyse sonucu da o olacaktır. Bu nedenle doğru seçimler yapmaya gayret göstererek sağlığımızı korumak için elimizden geleni yapmalıyız. Unutmayalım ki en değerli hazinemiz sağlığımızdır ve bunu korumak bizim elimizdedir. Bu nedenle öyle doğru tercihler yapmalıyız ki; “ Yediklerimiz ilacımız, ilacımız yediklerimiz olsun.”

Beslenmeye ve diyete dair merak ettiklerinizi sormak için aşağıda vermiş olduğum iletişim adreslerimden ulaşabilirsiniz.

Sağlıkla ve huzurla kalın.  

İletişim: dyt.seymanurakkurt@gmail.com

www.huzurlabeslen.com

İnstagram: dyt.seymanurakkurt

Facebook: Şeymanur Akkurt

Yazarlar Haberleri