Usare, Alkış ve Edik…

Anadolu’nun çeşitli köşelerinde çıkartılan edebiyat dergileri için Cemil Meriç; ‘Bir şehrin iç sokakları gibi mahrem, samimidirler. Devrin çehresini makyajsız olarak onlarda bulursunuz. Bir neslin vasiyetnamesidir dergiler’...

Anadolu’nun çeşitli köşelerinde çıkartılan edebiyat dergileri için Cemil Meriç; ‘Bir şehrin iç sokakları gibi mahrem, samimidirler. Devrin çehresini makyajsız olarak onlarda bulursunuz. Bir neslin vasiyetnamesidir dergiler’ der.

Notos Dergisi Yayın Yönetmeni, yazar Semih Gümüş ise; ‘Edebiyatın dünyanın neresinde olursa olsun edebiyat dergisi olmadan yaşaması mümkün değildir. Kitaplar, yaşadığımız ânın edebiyatını yansıtmakta yeterli değildir. Hepsi farklı anlayışta, çok farklı yazarların elinden çıktığı için bizi bir kaosa sürükler. Yeni ve özgün içerikler önce dergilerde yer bulur’ diyerek dergilerin edebiyat açısından önemini vurgular.

Dergiler yayınlandığı şehrin ve ülkenin kültürel dünyasının zenginleşmesine önemli katkılar sağlarken birçok büyük şair ve yazarın yetişmesine de zemin hazırlar. Edebiyat dergi tarihimiz; ‘Servet-i Fünûn, Genç Kalemler, Türk Yurdu, Sırât-ı Müstakîm, Dergâh, Hayat, Varlık, Çığır, Ağaç, Kadro, Hareket, Büyük Doğu, Türk Düşüncesi ve Diriliş’ gibi dergileri hatırlatır bizlere. Her biri bir yazarımızın adıyla anılan ve günümüzde önemli kitaplara imza atan pek çok yazarımızın yetişmesine vesile olan dergiler çıkar karşımıza.

Büyükler, ‘her dergi bir yazarla anılır’ derlerdi, doğrudur.  Çünkü Sırât-ı Müstakîm Mehmet Akif Ersoy, Ağaç ve Büyük Doğu Necip Fazıl, Türk Düşüncesi Peyami Safa, Hareket Nurettin Topçu, Diriliş Sezai Karakoç, Edebiyat Nuri Pakdil, Dolunay Bahaettin Karakoç, Mavere Erdem Bayazıt, Alkış Oğuz Paköz, Usare Nedim Tepebaşı demektir…

Şubat ayında üç enfes çalışmaya tanıklık ettim. Birbirinden güzel üç edebiyat dergisi ulaştı elime. Üçü de o kadar titiz çalışılarak hazırlanmış ki, tabiri caiz ise; ‘bir içim su’ olmuş demek yanlış olmayacaktır. Bu üç güzel eser başlıkta da yer alan ‘Usare, Alkış ve Edik’ dergileridir:

Usare Kahramanmaraş Ebrar Vakfı tarafından iki ayda bir yayınlanan sanat, kültür ve edebiyat dergisidir. Derginin sahibi, vakıf adına Sayın Nedim Tepebaşı’dır. Derginin geçtiğimiz ay yayınlana 23’üncü sayısı her zaman olduğu gibi şiir ağırlıklı, öykü ve denemelerden oluşmaktadır. Ayrıca geçen ay rahmeti rahman’a yolladığımız gönül insanı, Kahramanmaraş’ta çokça sevilen ve sayılan sanat erbabı Hacı Ali ÖZTURAN Beyefendi hayırla ve rahmetle yad edilmektedir. 23’üncü sayı da önceki sayılar gibi ‘bir solukta okunan’ bir dergi olmuş. Nedim Tepebaşı ağabeye teşekkürler.

Alkış Kahramanmaraş Kültür ve Sanat Evi tarafından iki ayda bir yayınlanan sanat dergisidir. Derginin sahibi Dr. Oğuz Paköz’dür. Yayın hayatını 20 yıldan beri sürdüren dergi (Allah nazarlardan korusun. Allah Oğuz Paköz Ağabey’e uzun ömürler versin.) 115’inci sayısına ulaşmıştır.

Oğuz Paköz ağabey derginin ‘Takdim’ yazısında; ‘Dergimiz yazarlarından Hacı Ali Özturan da Kovid-19’a yakalanmış o da yoğun bakımda uzun, sancılı bir dönem geçirmişti. Tam iyi oluyor derken ansızın o da ötelere göçüp gitti. Bu sayımızda Hacı Ali Bey hakkında sevenlerinin değişik yazıları ile şiirlerini bulacaksınız’ demektedir. Kısaca dergi 115’inci sayısını geçen ay rahmeti rahman’a yolcu ettiğimiz, Kahramanmaraş’ta yediden yetmişe herkes tarafından sevilen ve sayılan Hacı Ali ÖZTURAN Beyefendiye ayırmıştır.  Hacı Ali ÖZTURAN Beyefendiye Allah’tan rahmet diliyor, Oğuz Paköz ağabeye emeklerinden dolayı bir kez daha teşekkür ediyorum. 

Edik İstanbul da üniversite tahsili yapan ve Maraş Talebe Yurdunda kalan Maraşlı talebeler tarafından, ‘Çete Bayramı’ için hazırlanan derginin adıdır, Edik. İstanbul da yaşayan Maraşlılar tarafından 1947 yılında kurulan; ‘Kahramanmaraş Okutma ve Yardım Derneği’ Yıllık Kültür ve Sanat Yayınıdır Edik.

Çete Bayramı yaklaştıkça Maraşlıları ‘Edik Dergisi’ heyecanı sarar. Çünkü Edik Dergisi, Maraş’ın ve Maraşlının ruhudur. Dergi; Maraş’ın dilini, edebiyatını, örfünü-âdetini, fakirini-zenginini, akıllısını-delisini, sevincini-hüznünü velhasıl Maraş’ı anlatır. Edik buram buram Maraş kokar. İstanbul ile Maraş arasında bir köprüdür Edik. İlk sayısından son sayısına kadar Gurbetten sılaya, sıladan gurbette sevgi taşır Edik.

Emeklerinden dolayı başta Dernek Başkanı Prof. Dr. Ali Malik Gözübol olmak üzere yayın kurulunda görev yapan Ali Kaan Hurşitoğlu, Metin Seyithanoğlu, Gökhan Çokparlamış, Yusuf Şimşek, Halil İbrahim Tutak ve Memduh Yellice kardeşlerime şahsım ve Kahramanmaraşlılar adına teşekkürlerimi sunuyorum. 2022 Edik dergisini sabırsızlıkla bekliyorum…

Yazarlar Haberleri