Ramazan sofralarının vazgeçilmezi: Meyan şerbeti nam-ı diğer ‘’ballı mayam’’

Kahramanamaraş’ta ‘mayam şerbeti’ olarak anılan ve bölgelere göre ismi değişebilen bizim sokaklarımızda ‘yürek soğıdiy beyler’ diye tarif edilen ama en önemlisi buram buram kültür kokan bu güzel şerbetin bize faydaları...

Kahramanamaraş’ta ‘mayam şerbeti’ olarak anılan ve bölgelere göre ismi değişebilen bizim sokaklarımızda ‘yürek soğıdiy beyler’ diye tarif edilen ama en önemlisi buram buram kültür kokan bu güzel şerbetin bize faydaları ve zararları neler olabilir, gelin bir bakalım dilerseniz.

Meyan bitkisi M.Ö. 2000’li yıllara kadar dayanan köklü bir geçmişe sahiptir. Bu bitki birçok ilacın da içeriğine dahil olmuştur. Belli miktarlarda tüketildiğinde birçok faydası olabileceği gibi çeşitli zararları da olabilir.

Meyan, mide ve bağırsak hastalıkları için faydalı bir bitkidir. Özellikle ülser, gastrit gibi rahatsızlıklar için iyileştirici etkisi olduğu saptanmıştır. Hatta yapılan bazı çalışmalar meyan kökünün ülserin yayılmasını engellediğini ve ülserin büyüklüğünü ciddi oranda azalttığını göstermiştir.

Meyan kökünün göğsü yumuşatıcı ve balgam söktürücü bir etkisi vardır. Sık sık öksüren ve balgam söktüremeyen kişiler için fayda sağlayıcı bir bitkidir. Aynı zamanda soğuk algınlığına da iyi gelir.

Meyan kökünün en önemli özelliklerinden biri bağışıklık sistemini güçlendirici etkisidir. Güçlü antioksidan ve anti enflamatuar içeriği sayesinde birçok hastalığın iyileşme sürecine olumlu katkıları olabilir.

Meyan, spazm çözücü etkisiyle hazımsızlık ve kabızlık probleminin giderilmesine de katkı sağlayabilir. Aynı zamanda siroz gibi karaciğer hastalıklarına fayda sağladığı gibi akne,sivilce, sedef hastalığı gibi cilt hastalıklarına da iyileştirici etkisi olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca ağızda çıkan aftlar için meyan şerbetinin gargara olarak kullanılmasının da faydası olduğu tüketenler tarafından tecrübe edilmiştir.

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki adet düzensizliği ve menapoz sorunlarına meyan şerbetinin çeşitli faydaları vardır. Polikistik over sendromuna sahip kişilerde olumlu etkileri olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca börek taşları, mesane taşları ve idrara çıkma zorluğu yaşayan kişilerde meyan şerbetinin çeşitli faydaları olduğu herkes tarafından bilinmektedir.

Buraya kadar anlattığım her şey meyan bitkisinin mükemmel bir şifa kaynağı olduğunun göstergesiydi fakat zannedilmesin ki sadece faydaları olan bir bitkidir. Tüm ilaçların, bitkilerin, meyvelerin ve gıdaların olduğu gibi meyan kökünün de bir takım yan etkileri ve kullanılmaması gereken yerler vardır.

Meyan Bitkisinin Zararları Nelerdir?

Meyan bitkisini uzun süre kullanmaya devam eden kişilerde yada her seferinde 3-4 bardak içen kişilerde tansiyon çok yüksek seviyelere çıkmaya başlar. Tansiyonun yüksek seviyelere çıkması neticesinde vücutta su toplanır ve ciddi bir ödem oluşur. Böylece bir nevi vücut kendi içinde boğulmaya başlar. Bu durum kişiyi kalp yetmezliğine kadar götürebilir. Bu nedenle eğer akut yada kronik böbrek hastalığınız varsa kesinlikle meyan şerbeti tüketmemelisiniz. Ayrıca şeker ve tansiyon hastalarının da meyan şerbeti tüketmeleri uygun değildir.

Kalp hastaları, kalp yetmezliği ve kronik karaciğer rahatsızlığı olanlar meyan şerbeti tüketmemelidir. Çünkü bu hastalar zaten az idrara çıkan hastalardır bunun üzerine bir de meyan şerbeti tüketirlerse vücutlarındaki ödem arttığından daha büyük sorunlar yaşarlar.

Hamilelik döneminde meyan şerbeti tüketen annelerin çocuklarındaki kortizol hormonu tüketmeyen annelerin çocuklarına oranla 3 kat daha fazla üretiliyor. Bu kortizol hormonunun yüksek olduğu çocuklar ilerleyen yaşlarda bağışıklık sistemleri daha zayıf olduğundan diyabet, hipertansiyon gibi hastalıklara yakalanma oranları artıyor.

Kısacası herhangi bir rahatsızlığınız yada özel durumunuz varsa doktorunuza danışmadan kullanmamanızı tavsiye ederim.

Sonuç olarak Kahramanmaraş’ımızın buram buram kültür kokan, her sofrada baş köşede yerini alan meyan şerbeti, ramazan sofralarınıza da her zaman şifa ve huzur getirsin. Sofralarımızın, kalplerimizin güzelliğiyle bereketlendiği nice ramazanlarımız olsun.

İletişim: dyt.seymanurakurt@gmail.com

www.huzurlabeslen.com

İnstagram: dyt.seymanurakkurt

Facebook: Şeymanur Akkurt

Yazarlar Haberleri