Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Beştepe Sergi Salonu'nda düzenlenen 51. Muhtarlar Buluşması'nda yaptığı konuşmada muhtarlara “Muhtar maaşlarının asgari ücretin altında kalmasına gönlümüz razı olmadı. Yaptığımız değerlendirme sonunda muhtar maaşlarını asgari ücret seviyesine yani 4 bin 250 liraya yükseltme kararı aldık” ifadelerini kullanmıştı.
AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş mecliste yaptığı basın açıklamasında; “Bu hafta görüşülmek üzere TBMM Genel Kuruluna sunacağımız torba kanun teklifi içerisinde muhtarlarımızın 4 bin 253 lira maaş alacağına yönelik düzenleme de bulunmaktadır” dedi.
Böylece son zamlar karşısında yokluğa, sefalete ve açlığa terk edilen, belleri bükülen başta emekliler ve asgari ücretle çalışan işçiler olmak üzere toplumun dar gelirli her kesimi arasında yeni bir rahatsızlık ve tartışma başlamış oldu.
Birkaç günden beri evlerde, çayhanelerde, cami avlularında, çarşıda, pazarda yapılan sohbetlerde “Başta büyükşehir ve merkez ilçe mahalle muhtarları olmak üzere muhtarlar ne iş yapar? Muhtarlık kaldırılırsa Devletin hangi işleri aksar?” mealindeki sorular sorulmakta ve ‘eğer Muhtarlık kaldırılsa devletin hiçbir iş ve işleminin aksamayacağı’ kanaati belirtilmekte ve vatandaşlar bu konu üzerinden AKP’ ye kırgınlıklarını ve kızgınlıklarını dile getirmektedirler.
Muhtar maaşlarının artırılmasını ‘vatandaşlar arasında ayrımcılık yapıldığı’ şeklinde yorumlayan kesimler ‘AK Partinin Muhtarları kendi partilerinin Mahalle Temsilcisi’ gibi kullandıklarını bu sebeple yapılacak olan muhtar maaş artışının tüm emeklileri ve çalışanları kapsamasının daha adil olacağını belirtmekteler.
TUIK veri tabanından öğrendiğimize göre Türkiye'de 81 il, 973 ilçe, 32.125 mahalle, 18.211 köy var. Her bir Mahalle de ve köy de bir Muhtar görev yaptığına göre demek ki Türkiye genelinde 50. 336 Muhtar görev yapıyor. AKP bu muhtarların maaşlarını her fırsatta iyileştiriyor. Onlara her türlü pozitif ayrımcılık sağlayarak ilişkilerini hep canlı tutuyor.
31 Mart 2019 yerel seçimleri sonrasında göreve başlayan muhtarlar BAĞ-KUR kapsamında sigortalı oluyorlar. Yaklaşık 900 TL olan aylık primlerini devlet ödemekte. Primlerinin ödeniyor olması muhtarlar açısından emeklilik kazancı da sağlamış oluyor. Böylece prim günlerini doldurup emekli olabiliyorlar. Ayrıca sosyal güvenlik şemsiyesi altında hem kendileri hem de bakmakla yükümlü oldukları aileleri sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanıyorlar.
Muhtarların bir başka avantajı ise emekli olmaları halinde maaşlarının kesilmemesi, normal mevzuata göre bir emekli devlet kurumunda memur olarak çalışmaya başladığında maaşı kesiliyor. Muhtarlar hem emekli maaşını hem de görevlerinin gerektirdiği maaşları alıyorlar.
En az bir dönem muhtarlık yapmış kişiler silah ruhsatı harcı ödemiyorlar. Daha önce 5 yıl boyunca görev yapan muhtarlarımız bu süre içerisinde taşıdıkları silah için harç bedeli ödemiyordu ancak muhtarlık görevinin sona ermesinin ardından her vatandaş gibi silah taşımaya devam etmeleri durumunda silah harç bedelini ödeme mecburiyetindeydi. 2017 yılından beri bir dönem muhtarlık yapanlar bu görevi sona erdikten sonra silah taşıma ruhsatlarını yenilerken harç bedeli ödemiyorlar.
Bu kadar cazip hale getirilen Muhtarlık için elbette talep büyük olacak. Muhtar seçimleri genelde en fazla tartışmalı ve kavgalı geçen seçimlerdir. Bu sebeplerle 31 Mart 2019 Yerel seçimlerinde muhtar adayı olmak isteyenlerin sayısı tüm zamanların en yüksek sayısı olmuştur.
Önümüzdeki hafta torba kanun yıldırım hızıyla görüşülür ve yasalaşır. Muhtarlarımızın maaşı da belirlenen oranda artmış olur. AKP sayıları 50 bin olan muhtarların gönlünü ve duasını alır ama sayıları 50 milyonu bulan emekli, asgari ücretli ve küçük esnafın kinini ve nefretini çoğaltmış olur. Bir dost olarak benden hatırlatması…