Kahramanmaraş’ın şair zenginliğini ortaya koymak, İlin, şairlerin başkenti olma iddiasını somutlaştırmak amacıyla hazırlamış olduğum ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından yayımlanan “Karacaoğlan’dan Günümüze Kahramanmaraşlı Şairler” adlı eser hakkında değerli şair ve yazar Mehmet Gözükara’nın kaleme aldığı ve Elbistan’ın Sesi Gazetesi ve web sitesinde yayımlanan “Karacaoğlan’dan Günümüze Kahramanmaraşlı Şairler Kitabı” başlıklı yazıyı paylaşmak istiyoruz.
“Şairler kenti olarak bilinen Kahramanmaraş’ın, şairlerini derli toplu bir şekilde bir araya getirerek tanıtan bir eser var mıdır? Çoklukla Kahramanmaraşlı olmayan ve edebiyatla ilgilenen misafirlerin ağzından duyduğumuz bu soru, dikkatleri yeni yayımlanan bir eser üzerinde topladı: “Karacaoğlan’dan Günümüze Kahramanmaraşlı Şairler”
Kahramanmaraşlı şairlerle ilgili ilk antoloji 1960 yılında Şeref Turhan tarafından neşredilmiş, eserde o dönemde yaşayan 39 şaire ve şiirlerine yer verilmiştir.
Bu konudaki ikinci antoloji, 2008 yılında, Eğitimci-Araştırmacı -Yazar Ramazan Avcı tarafından hazırlanıp Kahramanmaraş Valiliği’nce basılan “Kahramanmaraşlı Şairler Antolojisi”dir. Dönemin valisi Mehmet Niyazi Tanılır tarafından güzel bir tanıtım kokteyli düzenlenerek Kahramanmaraş’a davet edilen şairlere beşer adet takdim edilmiş olan, 127 şairin yer aldığı bu eser, büyük boy 296 sayfadan oluşmaktaydı. Eğitimci-Yazar Ramazan Avcı’nın, ilk antolojiden 48 yıllık bir aradan sonra hazırladığı bu yeni antoloji hem güncellenmiş olması, hem de yeni yetişen şairlere yer vermesi itibariyle çok önemli bir çalışmaydı.
Ramazan Avcı tarafından 2015’te yeniden güncellenen “Karacaoğlan’dan Günümüze Kahramanmaraşlı Şairler” adlı elimizdeki üçüncü eser, 200 şairi vebu şairlere ait 404 şiiri kapsamaktadır. Büyük boy 506 sayfalık eser, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü tarafından neşredilmiştir.
Aklına “Neden Karacaoğlan’dan günümüze?..” sorusu gelecekler için, eserin girişinde Ramazan Avcı tarafından kaleme alınan “Şiirin ve Şairlerin Başkenti” başlıklı yazının “Kahramanmaraşlı Halk Şairleri” bölümünde şu açıklama yapılmaktadır:“Kahramanmaraş’ta halk şiiri geleneği, XVI. yüzyılın sonları ile XVII. yüzyılın başlarında yaşamış ve âşık tarzı Türk halk şiirinin en büyük saz şairi olan Karacaoğlan’a dayanır. Karacaoğlan ne kadar Adanalı, ne kadar Bahçeli, Kozanlı, ne kadar Mut’lu ise o kadar da Maraşlıdır. O şiirlerinde Pınarbaşı’sıyla, Bertiz’iyle, Ahır Dağı’yla, Tekir’i, Göksun’u, Elbistan’ı, Başkonuş’u, Yavşan’ı ve tüm güzellikleriyle Maraş coğrafyasını dile getirir.”
Avcı; gerekçesinin getirdiği gerçeklikten yola çıkarak bu ismi koymayı uygun bulmuştur ki bence de isabetli bir görüştür. Bu coğrafyanın insanı sevdalanınca Karacaoğlanlaşır, öfkelenince Dadaloğlulaşır. Sevdası da adam gibidir, öfkesi de… Sevse, sevdiğini dile düşürmez; kızacak olsa, kızdığını yüzüne karşı söyler.
Maraş’ta şiir ikram bilinir, Maraş’ta şiir ihsan bilinir, Maraş’ta şiir ihtar bilinir, Maraş’ta şiir ilham bilinir. Kısacası Maraş’ta şiir Maraşlının olmazsa olmazıdır. “Maraş’ta üç kapının ikisinden şair çıkar” sözü; Maraş’ın ve Maraşlının, şair ve şiir konusundaki haklı ününe işaret eder.
Maraş’ın şairler kenti olarak öne çıkması, şiir ve şairler konusunda yapılması gereken daha çok şey olduğunu gösterir. Her şehre nasip olmayacak bu zenginlik Maraş’ı diğer şehirlerden ayırmaktadır.
Konumuza dönecek olursak; eğitimci-Araştırmacı-Yazar Avcı’nın hazırlamış olduğu Karacaoğlan’dan Günümüze Kahramanmaraşlı Şairler adlı eser akademik bir çalışmadır. Ve ilk sayfasından son sayfasına, sunuş yazısından kaynakçasına varıncaya değin işi bilen biri tarafından hazırlandığını gösterir orijinalliktedir.
Eser, Kahramanmaraş’ın edebiyat tarihini derli toplu ele alması, şairlerle ilgili olarak biyografik bilgiler vermesi ve şairlerin sanat özelliklerini en güzel şekilde yansıtan ve okurların zevkle okuyacakları şiirlere yer vermesi, antolojik bir özellik göstermesi bakımlarından özgün ve araştırmacılar için önemli bir kaynak durumundadır. Kahramanmaraş’ın “Şairin ve Şiirin Başkenti” olma iddiasını belgelendiren yegâne referanstır.
Bu vesileyle, işinin ehli olduğunu ve yaptığı işteki farkını eserinde hissettiren Eğitimci-Araştırmacı-Yazar Ramazan Avcı Bey’i tebrik ediyor; “İlimizin ve şairlerimizin tanıtımının yanı sıra şehrimizin şairler kenti olarak tescillenmesinde referans oluşturacağı”nı ifade ederek Büyükşehir Belediyesinin ilk prestij kitabı olan bu eserin basımını üstlenen Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanımız M. Fatih Erkoç’a da teşekkürlerimi sunuyorum.
Ramazan Avcı kimdir?
Ramazan Avcı, 1962 yılında Kahramanmaraş’ta doğdu. Yükseköğrenimini Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde tamamladı ve 1986’da buradan mezun oldu. Abdurrahim Karakoç hakkında “Halk Şairi Abdurrahim Karakoç Hayatı Sanatı ve Eserleri” adlı lisans tezi hazırladı. Sırasıyla Göksun Lisesi (1986-1990), Kahramanmaraş Fatih Lisesi (1990-2000) ve Kahramanmaraş Çukurova Elektrik Anadolu Lisesi’nde (2000-2004) Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni olarak çalıştı. 2006 yılında uzman öğretmen oldu. 2004-2012 yılları arasında Kahramanmaraş Milli Eğitim Müdürlüğü’nde Şube Müdürü olarak görev yaptı. Yüksek lisans eğitimini KSÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı’nda tamamladı. Aralık 2013 tarihinden bu yana da Kahramanmaraş Bilim ve Sanat Merkezi’nde Müdür Vekilliği görevini sürdürmektedir.
Türkiye Yazarlar Birliği üyesi olan Avcı’nın eğitim, edebiyat ve dil konularında yayımlanmış 15 eseri bulunmaktadır. “Türk Şiirinin Beyaz Kartalı Bahaettin Karakoç”, “Dünya Dili Türkçe”, “Şairlerin Dilinden Kahramanmaraş”, “Başarı İçin Kılavuz Öyküler” bu eserlerden bazılarıdır. Çeşitli yerel ve ulusal dergilerde dil, edebiyat, eğitim konularında araştırma-inceleme yazıları yayımlandı. TV ve radyo programları hazırladı, tiyatro yönetmenliği yaptı, ulusal düzeydeki şiir programlarında sunuculuk yaptı, şiir dinletileri düzenledi. Okuma kültürü, dil şuuru, protokol kuralları, diksiyon konularında kurs, seminer ve konferanslar verdi. Yazarlık derslerinde görev aldı. Halen Eğitim Kültür ve Sanatta Yeni Ufuk dergisinin yayın yönetmenliğini yapmaktadır.
Not: Karacaoğlan’dan Günümüze Kahramanmaraşlı Şairler Antolojisi Kahramanmaraş Büyükşehir Kültür Müdürlüğü’nden temin edilebilir.