Tarihi geçmişi Cilalı Taş Devri’ne kadar dayanan, tarihi Harran sit alanı ve Balıklı göl’ü ile hafızalarımıza kazınan Şanlıurfa, Güneydoğu Anadolu Bölgemizin en popüler turizm merkezleri arasında yer alıyor. Dünyanın en eski mabetinin bulunduğu Göbeklitepe Höyüğü’ne de ev sahipliği yapan Şanlıurfa; tarihi dokusu ve M.Ö 11.000’li yıllara kadar uzanan kültürel mirası ile kesinlikle görülmeyi hak eden bir şehrimiz.
Bu yazımızda Şanlıurfa’ya yolunuz düştüğünde bu tarih kokan şehirde neler yapabileceğinizden bahsetmek istedik. Şanlıurfa gezinizin her anının konforlu, keyifli ve rahat geçmesi adına Şanlıurfa havalimanı araç kiralama hizmetimizden yararlanabilir, uçaktan iner inmez güler yüzlü ve samimi personellerimiz tarafından karşılanmanın ayrıcalığını yaşayabilirsiniz.
İşte Şanlıurfa’da Yapmanız Gereken 5 Şey Listemiz:
Balıklı göl’ü Ziyaret Edin
İbrahim Peygamber’in Nemrut tarafından günümüzde Urfa Kalesi’nin bulunduğu yerin tepesinden ateşe atıldığı esnada düştüğü yer olarak kabul edilen Balıklı göl; Şanlıurfa’nın en çok ziyaret edilen yeri olma özelliği taşıyor.Aynı rivayete göre Hz. İbrahim’in düştüğü ateşin suya, ateşi yakma amacıyla konulan odunların ise balıklara dönüştüğüne inanılıyor. Bu yüzden de gölde yaşayan sazan balıklarının avlanmasına da hiçbir şekilde izin verilmiyor.
Harran Sit Alanı’na Uğrayın
Harran Üniversitesi’ne ismini veren Harran; dünyanın ilk üniversitesinin bulunduğu, kubbe evleri ve Harran Ovası ile meşhur olan bir diğer görmeniz gereken tarihi Şanlıurfa ilçemiz.Her adımda Mezopotamya Uygarlığı’na dair izlere rastlayabileceğiniz bu ilçe, aynı zamanda Nuh’un kavminin de ana vatanı olarak kabul görüyor.
İlk uygarlıkların beşiği olarak isimlendirilen Harran’daçok sayıda höyük, arı kovanı evleri, antik yerleşim yerleri ve surlar; arkeolojik sit alanı olarak kabul edilerek, koruma altına alınmış. Tarihi yapı ve kalıntılara ilgi duyuyorsanız; mutlaka Harran’daki birinci ve ikinci derece sit alanlarına uğramanızı öneriyoruz.
Halfeti’yi Karış Karış Gezin
Tarih boyunca Hitit, Pers, Asur vb. pek çok farklı medeniyetinin hakimiyeti altında kalan Halfeti; sosyal ve kültürel aktiviteleri ile ön plana çıkmayı başaran bir diğer Şanlıurfa ilçesi. 2000 yılında GAP kapsamında yapılan baraj esnasında ilçedeki evlerin çoğunun su altında kalması, şehrin 15 km uzağa taşınmasına neden olmuş. Halfeti’de çoğu evin, cami ve binaların su altında kalması ise şehre Kayıp Kent isminin verilmesini beraberinde getirmiş. Halfeti’de Rum kalesi, Barşavma kilisesi, Asma köprü ve Kantarma mezrası gibi gezip görmeniz gereken birçok tarihi aynı zamanda kültürel yapı bulunuyor.
Urfa Yemeklerinin Tadını Çıkarın
Bol acılı, bol salçalı ve bol baharatlı yiyecekleriyle dünya çapında nam salmış olan Urfa; geniş mutfağı ve yöresel tatları ile turistleri adeta kendine hayran bırakıyor. Şanlıurfa’ya has patlıcan kebabının, ayran çorbasının, çiğ köftenin ve meyan şerbetinin tadına bakmadan şehirden dönmemenizi şiddetle tavsiye ediyoruz.
Bol Bol Alışveriş Yapın
Şanlıurfa’da yöresel kıyafetler, halılar, kilimler ve yöreye özgü hediyelik eşyalar satın alabileceğiniz hepsi birbirinden özel çarşı ve pazarlar bulunuyor. Örneğin; Bedesten Han’da yöresel kıyafetler bulabilir; Bakırcılar Çarşısı’ndan el işçiliği ile tasarlanmış bakır cezve takımları, fincanlar, sürahiler satın alabilir, hediyelik aksesuarlara bakmak için Pamukçu’daki kuyumculara uğrayabilirsiniz.
Şimdiden keyifli tatiller…