Uyku, çeşitli evrelere ayrılıyor. Zihin ve beden sağlığımız için derin yavaş uyku ve REM evresi yeterli düzeyde uyunmalı. Peki bu evrelerin kalitesi nasıl artırabiliriz?
UYKU EVRELERİ
Uykuya daldığımızda, bilinç düzeyimiz değişir. Non-Rem ve Rem uykusu arasında gidip geliriz.
Non-REM uykusu: Uykunun gidişatı
sırasında ortaya çıkan elektroensefalografik (EGG) değişimler sebebiyle 4 evreye ayrılır. Bu evrelerin tümü 90 dakika sürer.
Evre 1 Başlangıç
Bu evrede uyandırılan kişi, etrafında olup bitenden haberdar olmamasına karşın genellikle uyanık olduğunu söyler. Evre 1, gece uykusunun yüzde 1-4’ünü oluşturur.
Evre 2 Hafif uyku
Kişi uyandırıldığında uykuda olduğunu hatırlayabilecek bilinçtedir. Bu evre gece uykusunun yüzde 45-50’sini oluşturur.
Evre 3 - Evre 4 Derin yavaş uyku
Yatak ıslatma, uykuda konuşma gibi durumlar bu evrede görülür. Büyüme hormonu salgılanır. Dinlenme ile ilgili süre bu fazda oluşur. Gece uykusunun yüzde 20-25’ini bu evre oluşturur.
REM UYKUSU: 5-30 dakika sürer. Öğrenme ve hafızayı etkiler. Rüyaların yüzde 90’, bu evrede görülür ve hafızaya kaydedilir. REM uykusuna girmeden uyandırılan kişide korku ve sinirlilik hali görülür.
VERİMLİ UYKU İÇİN...
Derin yavaş uyku ve REM evresi yeterli düzeyde uyunmalı. Bu uyku evrelerinin kalitesini genler haricinde şu etmenler de etkiliyor:
Stres, depresyon
Amfetamin, steroid, antidepresan türü ilaçlar
Yüksek ses
Açlık, tokluk
Işık
Sigara, çay, kahve vb. içecekler
Bir önceki günden kalan uykusuzluk
Zihnin meşgul olması
Derin yavaş uyku süresini uzatan serotonin (mutluluk) hormon miktarının eksikliği
Uyku haplarına dikkat
Yapılan araştırmalara göre uyku hapı kullananlar, uykuya çok çabuk dalıyor. Ancak dinlendirici olan derin yavaş uyku ve REM evreleri yeterli düzeyde gerçekleşmiyor. Bu sebeple uyku hapı kullananlarda sabah uyanma güçlüğü ve erken saatlerde sersemlik hali oluyor.
PEYGAMBERİMİZ'İN (SAS) UYKU ADABI
Resûlullah yatsı namazını kıldıktan sonra yatar, yatmadan önce mutlaka abdest alırdı. Gecenin ikinci yarısında da kalkar ibadet ederdi. Araştırmalar en verimli uyku düzeninin O’nun (sallallahu aleyhi ve sellem) sünneti olduğunu gösteriyor.
Enfeksiyonlara karşı korunun
Vücudu enfeksiyonlara karşı koruyan melatonin hormonu salgılanmaya başlar. Bu hormon, 02.00-03.00 arası azamî seviyeye ulaşır.
En verimli anı kaçırmayın
Hücre çoğalması, protein yapımı ve depolanmasını sağlayan büyüme hormonu 24.00’te en yüksek seviyeye ulaşır. Bu saatte mutlaka uykuda olunmalı.
Uykuya ara verin
Bu saat diliminde uyanık olunmalı. Vücudumuzdaki kortizol maddesi bu saatlerde yükselişe geçerek mikropları öldüren akyuvarların sayısını azaltır.
Uykuya doyum sağlanmıyor
Sabah namazı sonrasına da tekabül eden bu saat diliminde, vücuttaki adrenalin salınımı başlar. Bu vakitlerde uyunmamalı. Çünkü sabah saatlerinde uyuyanlarda adrenalin ve güneş ışığının etkisiyle derin yavaş uykusu gerçekleşmez. Bu sebeple uykuda doyum sağlanmaz.
Güne birazcık ara
Yarım saatlik kaylule uykusu 2 saat gece uykusuna denk gelir. Çünkü irade dışında çalışan otonom sinir sisteminin aktivitesi bu saatlerde en yüksek seviyede. Ayrıca REM uyku evresi daha erken başlar. Bu sebeple gelişmiş ülkelerin birçoğunda çalışanlara bir saatlik uyku molası verilir.
Kalbinizi rahatlatın
En zararlı uyku yüzüstü uyumak. Kırışıklıkların yanı sıra boyun ve sırt ağrıları da bu yatış şeklinde artar. Sağ tarafa dönüp yatılmalı, sağ el sağ yanak üzerine koyulmalı. Sağa yatarak uykuya başlama, kanın depolanmasına ve kalbin düşük atım sayısına yardım etme bakımından en uygun pozisyon.
SAĞLIKLI BİR UYKU İÇİN YATMADAN ÖNCE NELER YAPILMALI?
Defter tutun
Üzüntü verici ya da stres sebebi olabilecek meseleler düşünülmemeli. Gerekirse ‘sorunlar ve çözümler defteri’ tutulmalı. Sorunlar akılda değil ertesi gün çözmek üzere bu defterde bırakılmalı.
Adaçayı için
Huzursuzluk sebebiyle uykuya dalamayanlar adaçayına bal ve sirke ilave ederek bu karışımı içmeli.
Süt için
Yatmadan 10-15 dakika önce ılık süt veya ballı-muzlu süt içilmeli.
Duş alın
Yatmadan önce ılık bir duş yapılmalı yahut abdest alınmalı.
Beyninizi yormayın
Ağır kitaplar okumamalı ve sürükleyici film seyredilmemeli.
Loş ışık tercih edilmeli
Loş ışık uykuyu derinleştirirken, fazla ışık uykunun yüzeysel kalmasına sebep olur.
Elektronik eşyalar bulundurmayın
Yatak odasında TV, bilgisayar, cep telefonu gibi cihazlar bulundurulmamalı. Çünkü bu aletlerin yaydığı elektromanyetik enerji, cihaz kapalı olsa da kişiye zarar veriyor. Cep telefonu alarmını kurmak yerine pille çalışan saatler tercih edilmeli.
Doğru yastık seçin
Ortopedik yastık tercih edilmeli.