Ülkemizde üçüncü dalga kahvecilerin hızla yayılması ile beraber barışta kelimesi de hayatımıza girmiş oldu. Kahve denilince akla gelen İtalya’dan çıkmış olan barista kelimesi kahve hazırlama ve kahve makineleri konusunda uzman olmuş kişiler için kullanılır. İtalya’da baristalar alkollü içecekler de hazırlayan kişilere denir ancak İtalya dışında bu kişiler genellikle barmen olarak adlandırılır. Baristalar, kahve çekirdeklerini kavurmaktan, espresso bazlı içecekler hazırlamaya kadar kahve üzerine geniş bir bilgi birikimine sahiptir. Barista ne demek? sorusunun cevabını detaylı bir şekilde almak için yazımıza göz atabilirsiniz.
Nasıl Barista Olunur?
İyi bir barista işinin inceliklerini ve en ince ayrıntılarını bilen birisidir. Barista olabilmek için çeşitli baristalık kursları bulunmaktadır. Bu kurslara katılanlara kahve çeşitleri, demleme yöntemleri, sunumu kadar aynı zamanda kahve yapımında kullanılan makineler hakkında da detaylı bilgiler verilmektedir. Baristalardan, kullandıkları makinelerin ufak tefek arızalarını tamir etmesi, makinelerin günlük temizlik ve bakımını yapabilmesi beklenir. Baristalık eğitimine katılanlar, kahvenin toplandığı bahçelerden, fincana girecek hale gelişine kadar her konuda teorik bir eğitim alır. Bazı eğitimlerde kahvenin yanı sıra, dükkan operasyonları ve işletme yöneticiliği de öğrencilere verilir. Kurs dönemini başarılı bir şekilde tamamlayan ve bu kurs dönemi sonucunda düzenlenen sınavdan da başarılı olan öğrenciler baristalık belgesini almaya hak kazanır. Bu belge ile profesyonel olarak baristalık yapabilir ve düzenlenen yarışmalara katılabilirsiniz.
Baristalık Eğitiminin İçeriği
Baristalık eğitiminin süreleri, kursu veren kurumun tasarrufuna göre değişiklik gösterir. Kurslar genel olarak temel ve ileri düzeyde olmak üzere iki seviyededir. Ancak bazı durumlarda temel, uzmanlık ve profesyonellik eğitimi olmak üzere üçe de ayrılabilir. Temel eğitim düzeyinde barista adaylarına kahve üzerine genel bilgiler, kahve yetiştiren ülkeler, kahvenin tarihi, kahve çekirdeklerinin nasıl kavrulduğu, kahvenin öğütülmesi, dozajları, tamping standartları, sütün işlenmesi, espresso makinası, öğütme makinası ve basınçlı kahve makinası gibi makinaların çalışma prensipleri verilir.
İleri düzey eğitimlerde ise hasat yöntemlerinin kahveye etkisi, kahve menüsü, kahve kavurma, kahve türleri, aromaları, kafein oranları, demleme yöntemleri ve bu yöntemlerin kahvenin tadı ve aroması üzerindeki etkisi, popüler kahve türleri, kahve meyvesinin yetişme biçimi, ıslak veya kuru kahve işleme tekniklerinin avantajları ve dezavantajları gibi kahve üzerine uzmanlaşmaya yönelik dersler verilmektedir. Bu eğitimi başarı ile tamamlayan ve sonundaki sınavda başarılı olan katılımcılar baristalık belgesinin yanı sıra SCAE sertifikası da verilir.
Barista Olmak İsteyenlere Tavsiyeler
Baristalık dışarıdan göründüğü kadarıyla kolay bir meslek gibi gelebilir ancak bu mesleği seçmeden önce gerçekten yapmak isteyip istemediğinize karar vermeniz gerekir. Baristalığın keyifli ve eğlenceli yönleri olduğu gibi zor yönleri de mevcuttur. Bu zorluklar karşısında vazgeçmemek ya da yılmamak için bu mesleği gerçekten yapmak istemek gerekir. Ayrıca birbirinden farklı ve sürekli yenilenen kahve demleme ve kahve yapım tekniklerini takip etmek, kahve sektöründe günceli yakalamak, kahve yapımına katkı sağlamak baristalardan istenen şeylerden bazılarıdır. Baristalar uzun ve yorucu saatler boyunca, ayakta çalıştıkları için oldukça dayanıklı olmaları gerekir.
İyi Bir Barista Olmanın Yöntemleri
Barista eğitimi almak her zaman iyi bir barışta olacağınız anlamına gelmez. Bunun teorik eğitimlerin yanı sıra uygulamalı çalışmalar da son derece önemlidir. Kahve üzerine açılmış işletmelerde aktif olarak çalışmak baristalara, en az baristalık eğitimi kadar tecrübe katar. Özellikle, uzun yıllar bu sektörde çalışmış, başarılı baristaların yanında yer almak çalışma hayatınızda önemli avantajlar sağlar. Eğitim ile beraber iyi bir çalışma ortamında yer alarak siz de sevdiğiniz işte başarılı ve alanının önde gelen baristalarından biri olabilirsiniz.