Turkcell’li Çiftçiler 3 Yılda 560 Milyon Tl Kâr Etti

Turkcell, teknolojik verimlilik çözümleriyle tarımsal kalkınmayı büyütmeye devam ediyor!Her çiftçiye ayda yalnızca 5 TL’ye ziraat mühendisi desteği sunan Turkcell Tarım Doktoru servisi, çağrı merkezi üzerinden tarlasını...

Turkcell, teknolojik verimlilik çözümleriyle tarımsal kalkınmayı büyütmeye devam ediyor!

Her çiftçiye ayda yalnızca 5 TL’ye ziraat mühendisi desteği sunan Turkcell Tarım Doktoru servisi, çağrı merkezi üzerinden tarlasını kaydettiren abonelere tarlasına özel yetiştiricilik ve gübreleme programı sunuyor. Tarım Doktoru, hizmete açıldığı 2012 yılından bu yana çiftçiye 560 milyon TL toplam kazanç sağladı.

Hayvan yetiştiriciliğine yönelik çözümler sunan Turkcell Çiftlik Doktoru servisi, kişiye özel veterinerlik hizmeti sayesinde et ve süt verimliliğini önemli ölçüde artırıyor ve yem maliyetinden tasarruf elde ediliyor.

Trafom Güvende servisi, çiftçiyi 30 bin TL zarara uğratan trafo hırsızlığı sorununa çözüm getiriyor. GSM tabanlı bir alarm sistemiyle trafoları koruma altına alan servis, çiftçinin kaybını ortadan kaldırıyor.

İlçeye, köye ve ürüne özel haber servisleri, nem oranı, rüzgâr hızı ve yönü, don bilgisi, yağış miktarı gibi meteorolojik olaylardan bölgesel alım-satım fiyatları ve hastalık erken uyarı mesajları gibi pek çok kritik bilgiyi anında çiftçinin cebine ulaştırıyor.

Turkcell, Türkiye’nin GSM sektöründe ilk ve tek çiftçilere özel çağrı merkezinde ziraat mühendisi müşteri temsilcileri istihdam ediyor. Mühendisler hem zirai sorunlara hem de çiftçinin iletişim ihtiyaçlarına tek noktadan çözüm sağlıyor.

Turkcell, tarımsal üretime yönelik çözümlerini ve çiftçinin kullanımına sunduğu yeni teknolojileri İzmir’de gerçekleştirdiği bir basın toplantısıyla tanıttı. Tarım Doktoru servisi başta olmak üzere tarımsal ekonomiye katkı sunan çözümler, Turkcell teknolojisini çiftçinin hizmetine sunuyor.

2010 yılından bu yana toplam 2 milyon çiftçiye ürün ve servisleriyle hizmet veren Turkcell, sunduğu çözümlerle tarım sektöründe verimin artırılmasını, maliyetlerin düşürülmesini ve çiftçinin doğru bilgiye doğru zamanda ulaşabilmesini sağlıyor.

Burak Sevilengül: “Teknolojimizle çiftçiye yarım milyar TL’yi aşkın katkı sağladık”

Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Burak Sevilengül, basın toplantısında Turkcell’in Türkiye’deki 3,5 milyon çiftçinin birinci tercihi olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Turkcell olarak müşterilerimizin farklı ihtiyaçlarına göre onlara fayda sağlayacak çözümler üretmek için çalışıyoruz. İşimiz sadece müşterilerimizin iletişimini sağlamak değil, teknolojimizi de kullanarak onların hayatlarına değer katacak uygulamalar geliştirmek. Ülkemizde geçimini tarımsal üretimle sağlayan yaklaşık 17 milyonluk nüfus var. Yaptığımız araştırmalar neticesinde çiftçilerin yüzde 92’sinin cep telefonu kullandığını görüyoruz. Tarlasının bereketi, verimliliği çiftçilerimizin hayatındaki en belirleyici unsur. İhtiyaç duyulan verimlilik artışı için çözüm, teknolojiyi tarımsal üretim yararına kullanabilmek. Turkcell olarak biz, çiftçilerimize bu teknolojik imkânları sağlamayı görevimiz kabul ediyoruz. Turkcell’li çiftçiler, iletişimde olduğu gibi tarlalarında da en ileri teknolojiyi en uygun koşullarda kullanmanın avantajını yaşıyor. Bu avantajlar ile 3 yılda çiftçilerimize yarım milyar TL’yi aşkın fayda sağladık. Yeni çözümlerimiz ile bu faydayı en üst noktaya taşımaya devam edeceğiz.”

Her çiftçiye bir ziraat mühendisi

Her çiftçiye bir ziraat mühendisi atanabilmesini sağlayan Tarım Doktoru servisi, dünyada bir ilk olma özelliğine sahip. Çiftçiler Turkcell Tarım Doktoru’na kayıt olduktan sonra çağrı merkezi tarafından aranıp il, ilçe, köy bilgisi, ne kadarlık bir arazide hangi ürünü yetiştirdikleri, sulama tipi gibi bilgiler aktarıyor. Eldeki veriler sonucunda tarlaya özel bir yetiştiricilik ve gübreleme programı hazırlanıyor. Ekim döneminde çiftçinin dikkat etmesi gereken detaylar, dekar başına ne kadar su ve gübre atılması gerektiği gibi çiftçinin maliyetini düşürücü verimini artırıcı içerikler sunuluyor. Servise kayıt olmak için TARIM yazıp 2222’ye göndermek yeterli.

Turkcell Tarım Doktoru ile yeteri kadar ve zamanında gübreleme sayesinde yüzde 35, doğru ve yeterli ilaç kullanımı sayesinde yüzde 10, akaryakıt kullanımındaki düşüş nedeniyle yine yüzde 10 maliyet tasarrufu sağlanıyor. Verimlilikte ise, hastalık zararlıdan ve dondan zamanında haberdar olup koruyucu önlemleri almak sonucu yüzde 25, teknik yetiştiricilikten dolayı yüzde 20 artış elde ediliyor.

Çiftliğin doktoru Turkcell’den

Turkcell, hayvancılıkla uğraşan çiftçileri de verim artırıcı önerilerle destekliyor. Turkcell Çiftlik Doktoru servisine kayıt olan yetiştiriciler, çağrı merkezine verdikleri bilgiler doğrultusunda hayvan cinsine uygun yem içerikleri, çiftlik verimliliğinin takibi, bölgesel salgın uyarıları ve borsa fiyatlarının düzenli takibi konusunda destekleniyor. Bu servise kayıt olmak için ÇİFTLİK yazıp 2222’ye göndermek yeterli.

Tarlaların can damarı trafolar Turkcell’e emanet

Turkcell’in Trafom Güvende servisi, kırsal alanda çok yaygın görülen trafo hırsızlığı sorununa yönelik geliştirildi. Trafonun içindeki yağın ve bakır kabloların çalınması amacıyla trafolara verilen zarar, çiftçiye 30 bin TL maliyet yaratıyor. Üstelik kullanılmaz hale gelen trafolarını yenilemek için harcadıkları sürede çiftçiler sulama yapamadıkları için hasat kazançları da sekteye uğruyor. Üretimin durması ve ithalat zorunluluğu nedeniyle ülke ekonomisinin yaşadığı zarar ise yılda 9 milyar TL’yi buluyor.

Turkcell Trafom Güvende servisi, trafo hırsızlığına karşı duvar örme, bekçi tutma, söküp takma gibi yöntemlerle korunan trafoların GSM tabanlı bir alarm sistemiyle korunmasını sağlıyor. Trafonun kontrol paneli açıldığında, yağ tıpası oynatıldığında, elektrik kesildiğinde yüksek sesli siren ötüyor ve çağrı merkezi tarafından çiftçiler anında aranıp haberdar ediliyor. Dileyen çiftçiler alarm sistemine ek olarak kamera da takarak istedikleri zaman trafolarını cep telefonlarından ya da bilgisayarlarından takip edebiliyorlar.

Köye özel hava durumu yalnızca Turkcell’de

Çiftçiler için hayati önem taşıyan ve sulama, ilaçlama gibi pek çok işlemi etkileyen hava durumu bilgisi, Türkiye’de ilk kez yalnızca Turkcell tarafından köye özel lokasyon bazlı olarak sunuluyor. 18 bin 736 köyün faydalanabildiği sistem sayesinde çiftçilere 3 günlük en yüksek ve en düşük sıcaklık, meteorolojik hadise, nem oranı, rüzgâr yönü ve hızı, don bilgisi, yağış miktarı bilgileri SMS ile gönderiliyor.

Turkcell’li çiftçilere canlı destek

Hem tarımsal hem de hayvansal üretimle uğraşan çiftçiler, Türkiye’de ilk ve tek olan 8099 çiftçiye özel çağrı merkezini arayarak sorunlarıyla ilgili danışmanlık hizmeti alabiliyorlar. Turkcell’in geçtiğimiz yıl sunmaya başladığı hizmet sayesinde, uzman müşteri temsilcileri hem zirai sorunlara hem de çiftçinin iletişim ihtiyaçlarına tek noktadan çözüm sağlıyor. Çiftçiye özel çağrı merkezi, günde ortalama 500 çağrı yanıtlıyor.

Turkcell’in bereketi, toprağın teknolojisi

Örnekler:

ALİ KİÇKİ – İZMİR BAYINDIR: “Turkcell ile yeni Sarıkızlarım oldu ”

30 dekarlık alanda silajlık mısır yetiştiren Ali Kiçki, 2014'te dekardan 7 ton verim alırken, Çiftçi Birliği’nin gübreleme ve sulama önerileriyle dekardan aldığı verimi 8,5 tona çıkarttığını belirtti. Kiçki, silajı yetiştirdiği hayvanları için kullanıyor. Dekardan 7 ton aldığı yıl, tonu 150 TL’den 42 ton daha takviye silaj alımı yapmış. Ancak, bu yıl 30 dekardaki ortalama 45 ton verim artışı ile takviyeye ihtiyaç kalmamış. 2015 için silaj fiyatların 200 TL/ton civarında olduğunu belirten Kiçki, bu yıl ortalama 45 ton fazla verimle 9 bin TL kar sağladığını belirtiyor. Kiçki’nin mevcutta 17 sağmal ve 13 düve olmak üzere 30 büyükbaş hayvanı var. 30 dekardan elde ettiği 9 bin TL ile 2 adet büyükbaş hayvan aldı.

 

MUHAMMET GÖRGÜN: “Kazancım bir önceki yıla göre 29 bin TL arttı”

 8099'u üzerinden ulaşan çiftçimiz buğdayda Süne ve Kök Boğazı hastalıklarıyla nasıl mücadele edeceği konusunda ZM'lerimizden aldığı önerileri uygulamış. 210 dekarlık alanda yetiştirdiği buğdayda hastalık-zararlı ürünü etkilememiş, ürününde yatma da olmamış (yatma, hasatta dane yani verim kayıplarına neden olur). Böylece, bir önceki yıl dekarda 290 kg olan verimi 400 kg'a çıkmış. Buğdayı hayvanları için kullanan çiftçi 2013-14 sezonunda buğdayının değerini 630 TL/ton, 2014-15'teki değerinin ise 800 TL/ton olduğunu belirtiyor. Tarım Doktoru ile bir önceki yıla göre yaklaşık 29.000 TL kazancını artırdığını belirtiyor.

Elde ettiği kazanç ile 17 Ekim'de oğlunun nişanını ve sonrasında düğünü yapacağını belirtiyor.

 

 

 

HAKAN TUNCAY: “Trafom Güvende ile artık içimiz rahat”

 

İzmir’in Bayındır ilçesine bağlı Çırpı köyünde bulunan 500 dönümlük arazide 10 ortağıyla birlikte kışın sebze yazın ise silajlık mısır üreten Hakan Tuncay, son yıllarda artan trafo hırsızlıklarından şikayetçi. Tuncay, yalnızca kendi trafolarının son 3 yılda 4 kez hırsızlık ve sabotaja maruz kaldığını belirtiyor. Bölgede 10-15 günde bir trafo hırsızlığı yaşandığını ifade eden Tuncay, Turkcell’in Trafom Güvende servisinden 4 aydır faydalanıyor ve bu süreçte güvenlik sorunun ortadan kalktığını ifade ediyor: 

“Cep telefonuma yüklü uygulamadan ya da bilgisayarımdan kamerayla trafomu izleyebiliyorum. Sistem, trafoya yapılan her türlü müdahalede hem alarm çalmasını sağlıyor hem de beni ve belirlediğim kişileri cep telefonumdan arayarak durumu haber veriyor.  Kimseye ulaşılamazsa sistem doğrudan jandarma ya da polise hırsızlık bildirimi yapıyor. Turkcell Trafom Güvende sayesinde önemli bir güvenlik sorununu ortadan kaldırdık ve zararımızı sıfıra indirdik. Artık içimiz rahat. Çiftçinin bu görünmeyen derdine çare olduğu için Turkcell’e teşekkür ediyoruz.”

 

Turkcell Çiftçi Birliği Rakamlar:

Turkcell Çiftçi Birliği ile 2 milyon çiftçiye dokunuyor

Çiftçiler için köy köy dolaşılıp 1 milyon 200 bin KM yol kat edildi

Çiftçilerin cep telefonlarına işleriyle ilgili 1 milyar 250 milyon mesaj gönderildi

Tarlaları ve çiftlikleri için çiftçiler 620 bin kez arandı

Ziraat mühendislerine gelen 10 bin soru yanıtlandı

Tarım Doktoru ile 3 yılda 560 milyon TL katkı sağlandı

Teknoloji Haberleri