GÜVENÇ: “Torba Kanunda vatandaşın menfaatine yönelik birçok düzenleme yer almaktadır. AK Parti, millet menfaatine olan bu tür yasal düzenlemelere devam edecektir.”
Kahramanmaraş Milletvekili Sıtkı GÜVENÇ, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, kamuoyunda "Torba Kanun" olarak adlandırılan ve çok sayıda kanunda düzenleme öngören "Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"u onaylamasıyla ilgili olarak AK Parti iktidarları döneminde toplumsal ve kurumsal talepleri karşılamayı amaçlayan ve yüz binlerce vatandaşın yüzünü güldürecek reform niteliğinde düzenlemeler yapıldığını kaydetti.
TBMM Genel Kurulu'nda 11 günlük yoğun çalışmanın arkasından kabul edilen Torba Kanunun da bu düzenlemelerden biri olduğuna değinen GÜVENÇ: “Bazı aksaklıkları gidermek, toplumsal ve kurumsal talepleri karşılayabilmek amacıyla yoğun bir çalışmanın ürünü olan Torba Yasa birçok vatandaşımızın beklentisini boşa çıkarmayacak nitelikte bir yasa olma özelliğini taşıyor.” Dedi.
Torba yasada yer alan önemli düzenlemelerden birçoğuna da değinen GÜVENÇ’in açıklamalarından bazı satırbaşları şu şekilde:
SÖZLEŞMELİ PERSONELİN KADROYA ALINMASI
4/B'liler, mahalli idareler ile bazı kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan 100 bin sözleşmeli personelin kadroya alınıyor. 25 Haziran 2013 tarihi itibariyle 657 sayılı Kanun'un 4. maddesinin B fıkrası, il özel idaresi, belediye ve bağlı kuruluşları ile mahalli idare birliklerinde Belediye Kanunu’nun 49. maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca çalışmakta olan personel, memur kadrosuna atanacak.
ŞEHİT VE GAZİ YAKINLARINA İSTİHDAM HAKKININ KAPSAMI GENİŞLETİLDİ
Terörle Mücadele Kanunu kapsamı dışında bulunan ve görevi nedeniyle hayatını kaybeden veya malul olan yani vazife ve harp malulü kapsamında olan Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu ve güvenlik görevlilerinden hayatını kaybedenlerin yakınlarına iki, malul olanlara ise bir istihdam hakkı getirilmiş oldu. Ayrıca vazife malullüğü kapsamında bulunan diğer kamu görevlilerine de bir istihdam hakkı getirildi.
VAZİFE MALULLERİNE DERECE VE KADEME İLERLEMESİNE İMKÂN SAĞLANDI
Daha önce sadece Terörle Mücadele Kanunu kapsamında olanlar ile asayiş ve güvenlik hizmeti sırasında hayatını kaybeden veya malul olanlara tanınmış olan sanal intibak suretiyle maaş artış imkânı Torba Yasa ile tüm vazife malullerine sağlanmış oldu. Bu artış yaklaşık 200-250 TL’dir.
Terörle mücadele kapsamında vazife sırasında şehit olan ve yaralanan er ve erbaşlarımızın yakınlarına ödenen maaşlarda yüzde 20 civarında iyileştirme sağlanmış olacak. Böylece Kanundan yararlanan vatandaşlarımızın maaşlarında 250 ile 400 TL arasında bir artış söz konusu olacaktır.
TERÖR MAĞDURU SİVİL VATANDAŞLARIMIZA İSTİHDAM VE MAAŞ HAKKI SAĞLANDI
Terör mağduru sivil vatandaşlardan hayatını kaybedenlerin yakınlarına veya malul olanlara kamuda bir istihdam hakkı verilmesini ve sosyal güvenceleri olup olmadığına bakılmaksızın aylık bağlanacak.
EK ÖDEME VE EĞİTİM-ÖĞRETİM YARDIMI KAPSAMI GENİŞLETİLDİ
Düzenleme ile şehit yakınları ve gazilerimizden ek ödeme ile eğitim-öğretim yardımı alamayanların da bu haktan faydalanmalarına imkân verildi.
ÜCRETSİZ SEYAHAT İLE SU VE ELEKTRİK ÜCRET İNDİRİMİ KAPSAMI GENİŞLETİLDİ
Şehit yakını ve gazilerimizden su ve elektrik ücretlerinde indirim imkânından yararlanamayanların tamamı bu haktan yararlanma imkânına kavuşmuş olacaktır.Ayrıca gazilerimizin 25 yaşından küçük çocukları ile anne ve babalarına da ücretsiz seyahat hakkından faydalanma imkânını getiriyoruz. Bu imkânın tüm şehirlerde uygulanması yasal alt yapıya kavuşturulmuştur. Hareket kısıtlılığından dolayı toplumsal hayata katılımda çeşitli sıkıntılar yaşayan engellilerimize ve yaşlılarımıza yönelik ücretsiz ve indirimli seyahat hakkının kapsamını genişletiyoruz ve uygulamayı standardize ediyoruz.
FAİZSİZ KONUT KREDİSİ KULLANAMAYANLAR DA BU İMKÂNDAN YARARLANACAK
Vazife ve harp malulü kapsamında olup, faizsiz konut kredisinden yararlanamayanlara da bu imkân sağlanmış olacaktır. Bu çerçevede, hak sahipleri 73.000 TL tutarında faizsiz konut kredisini yirmi yıl vade ile kullanabilecekler.
VAZİFE MALULÜ KAMU GÖREVLİLERİNİN ANNE VE BABALARINA AYLIK BAĞLAMADA ARANAN MUHTAÇLIK ŞARTI DA KALDIRILDI
Görevin etkisi ve tesiriyle hayatını kaybeden kamu görevlilerinin anne ve babasına aylık bağlamada aranan muhtaçlık şartı kaldırarak aylık alamayan anne ve babalara da aylık bağlanması sağlanması yeni düzenlemeyle sağlandı. 3 bin 744 vatandaşımızın anne ve babası muhtaçlık şartı kaldırıldığı için maaş imkânına kavuşacaktır.
ŞEHİT YAKINLARI VE GAZİLERİMİZİN AYLIKLARINDA İYİLEŞTİRME YAPILDI
2330 sayılı Kanun ile harp malullüğü kapsamındaki kamu görevlileri ile 3713 sayılı kanun, 2330 sayılı kanun ve Harp Malullüğü kapsamındaki er ve erbaşların aylıklarında üst sınırın kaldırılmasıyla maaşlarında artış sağlandı.
ÇALIŞAN GAZİLERİMİZİN MALULİYET AYLIĞI KESİLMEYECEK
Artık gazilerimiz çalıştıkları için maluliyet aylıkları kesilmeyecek ve iki aylığı birden alabilecekler ve sonraki çalışmalarından dolayı ayrıca emekli aylığı alabilecekler.
DAHA FAZLA ENGELLİ VE YAŞLI VATANDAŞIMIZ 2022 DEN YARARLANABİLECEK
Paketin içinde yer alan önemli konulardan biri de; 2022 kapsamında sosyal yardım alan engelli ve yaşlı vatandaşlarımıza yardım bağlanması için belirlenen miktarda yapılan değişikliktir. Bu daha fazla engelli ve yaşlı vatandaşımızın 2022 kapsamına alındığı anlamına gelmektedir. Ayrıca bugüne kadar yapılan yersiz ödemeler nedeniyle SGK tarafından bu vatandaşlarımıza çıkarılan borçların tamamı silinmiş olacaktır.
65 YAŞ ÜSTÜ VATANDAŞLARIMIZ ULAŞIM HİZMETLERİNDEN İNDİRİMLİ YARARLANABİLECEK
Türk vatandaşı olan 65 yaş ve üzeri kişiler, şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak, demiryolları ve denizyollarının şehirlerarası hatlarından ise yüzde 50 indirimli olarak yararlanacak.
28 ŞUBAT MAĞDURLARI MEMURİYETE GERİ DÖNEBİLECEK
28 Şubat sürecinde disiplin cezası nedeniyle memuriyetten çıkarılanların yeniden göreve alınmasında atama sayısı sınırlaması uygulanmayacak.28 Şubat 1997-23 Mart 1999 arasında aldıkları disiplin cezası sonucu memuriyetleri sona eren ancak haklarında verilen disiplin cezaları ortadan kaldırılanların sigorta primleri kurumlarınca ödenecek.
TÜRKIYE ULUSAL GENÇLIK KONSEYI KURULUYOR
Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK'da yapılan değişiklikle, Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesinde Türkiye Ulusal Gençlik Konseyi kuruluyor. Konsey, gençlerin sosyal, ekonomik ve siyasal alanlarda topluma aktif katılımlarını ve kişisel gelişimlerini sağlayacak, gençlik alanında üretilecek politikalara katkıda bulunacak, ulusal ve uluslararası çalışma ve projeler uygulayacak. Konseye, gençlik alanında faaliyette bulunan dernekler, vakıflar, federasyonlar, konfederasyonlar, gençlik kulüpleri ve benzeri organizasyonlar üye olabilecek.
MUHTARLARA VE KÖY KORUCULARINA ZAM
İhdas edilen maddelere göre, muhtarların aldığı 460 liralık ödenek tutarını, Bakanlar Kurulu 875 liraya kadar çıkarmaya yetkili olacak.55 yaşını doldurduğu için görevleriyle ilişkileri kesilen köy korucularının en düşük aylıkları, 383,96 liradan 652,72 liraya; en yüksek aylık miktarı ise 614,33 liradan 883,10 liraya yükseltildi.