MHP Kahramanmaraş Milletvekili Prof. Dr. Sefer Aycan’ın iktidar tarafından verilen Sağlıkla İlgili Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Dair Kanun Teklifi üzerine MHP Grubu adına “Sağlıkta Şiddet” konusunda TBMM’de söz aldı.
MHP MYK Üyesi ve Kahramanmaraş Milletvekili Prof. Dr. Sefer Aycan, kamuoyunda “Sağlıkta Şiddet Yasası” olarak bilinen yasa teklifi üzerine konuştu. Aycan “Sağlıkta şiddeti önlemek Sağlık Bakanlığının görevidir, hekim ile hastayı karşı karşıya getirmemek gerekir.” dedi.
Aycan şöyle dedi “Kanun “sağlıkta şiddet yasası” olarak topluma lanse edildi. Nereden çıktı, nasıl oldu bilmiyorum ama bir haftadır tüm basın kuruluşlarında verilen teklifle sağlıkta şiddetin önleneceği söylendi. Şimdi, bu kanun teklifinde 42 madde vardır, sağlıkta şiddetle ilgili sadece 1 madde vardır, onun için sağlıkta şiddetle ilgili genel bir düzenleme içermemektedir; sadece 1 maddede sağlıkta şiddet gerçekleştiğinde buna nasıl davranılacağıyla ilgili hükümler vardır.
Daha önce de çok konuştuk, bu şekliyle, bu hâliyle sağlıkta şiddeti önlemesi mümkün değildir. Evet, sağlıkta şiddet yoğun bir şekilde maalesef yaşanmaktadır. Ülkemizde hekimlere, diğer sağlık çalışanlarına yönelik şiddet vardır, hatta canlarına kıymaya, kıyımlarına sebep olmaktadır ve bu artarak devam etmektedir. Bu durumda yapılacak düzenlemeler vardır ama bu düzenlemelerin -daha önce de ifade ettiğimiz gibi- esas muhatabı Sağlık Bakanlığıdır. Sağlık Bakanlığının sağlıkta şiddeti önlemek için hastanelerde birtakım önlemler alması lazım. Hekim ile milleti karşı karşıya getirmemek gerekir, hekime yönelik algı üzerinde çalışmak gerekir. Şiddetin en fazla olduğu yerler hastane acilleridir. Hastane acilleri üzerinde düzenleme yapmak, burada güvenlik tedbirlerini artırmak, acildeki yoğunluğu azaltmak gerekir. Onun dışında, bu şiddet uygulayanları şiddet uygulamaktan caydırmak için Türk Ceza Kanunu’nda bir değişiklik yapılması gerekir. Bununla ilgili teklifimizi vermiş bulunuyoruz. Bu teklifimiz Adalet Komisyonunda beklemektedir. Bir an önce bunun da görüşülmesini ve Genel Kurula gelmesini bekliyoruz. Eğer bu gelirse şiddet uygulayanlara Türk Ceza Kanunu’nda dört yıla kadar hapis teklif ediyoruz ve bunda bir kamu davası olarak yargılanmayı ve tutuklu yargılanmayı düzenleyen hükümler getirmek istiyoruz. Böylece şiddet uygulayanı bir kez daha caydırabiliriz diye düşünüyoruz. Bir an önce bu düzenlemenin Meclis Genel Kuruluna gelmesini bekliyoruz.”