Türkiye Büyük Millet Meclis (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, Fransa'da 3 PKK'lı kadının öldürülmesi konusunda açıklamalarda bulundu. Çiçek, "Bir an evvel bu cinayetin bütün yönleriyle aydınlatılması, bizim en büyük talebimizdir ve beklentimizdir." dedi.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, TBMM Mustafa Necati Kültürevi'nde, 'Yeni Van, Yeniden Van' fotoğraf sergisinin açılışını yaptı. Çiçek, açılışın ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı. Bir gazetecinin 'Fransa'da 3 PKK'lı kadının öldürülmesinin ardından cenazelerinin Türkiye'ye getirilmesi konusunda neler düşünüyorsunuz?' şeklindeki soruyu Çiçek, "Fransa'da hukuki tabirle tasarlanarak işlenmiş bir suç var, bir cinayet var. Fransa'dan bu işin perde arkasını, bu cinayeti işleyen ya da işletenlerin bütün bağlantılarla beraber bir an evvel ortaya çıkartılmasını arzu ediyoruz, bekliyoruz ve talep ediyoruz. Çünkü cinayet tüm yönleriyle aydınlatılmadığı takdirde konu değişik yorumlara, suçlamalara, değerlendirmelere konu oluyor. Bu ise beraberinde yeni sıkıntılar çıkarır. Bu bulanık havayı sevenler var. Onun için bir an evvel bu cinayetin bütün yönleriyle aydınlatılması, bizim en büyük talebimizdir ve beklentimizdir. Maalesef Avrupa terörle mücadele konusunda Türkiye ile yeteri kadar işbirliği yapmadı. Hiç olmazsa bu işin arka planının ortaya çıkarılmasında işbirliği yapmaları gerekir. Bu bizim beklentimiz. Cenazeler Türkiye'ye gelecek. Geldiği takdirde de herkesin olabildiğince sabırlı, işi kolaylaştırıcı olması, yeni acılara, yeni sıkıntılara ve ithamlara, yeni suçlamalara meydan vermeyecek ve toplumun huzurunu bozmayacak bir tarzda bu işin gerçekleşmesi lazım. Bu yönde yapılan çağrıları ben de destekliyorum. Doğru olan da budur diye düşünüyorum." şeklinde cevapladı.
Başka bir gazetecinin İmralı ile müzakere sürecine ilişkin tartışmaları dile getirmesi üzerine Çiçek, "O konu zaten zaman zaman yapılıyor. Ben de bu konuyla ilgili bir değerlendirme yaptım. Tekrar ifade edeyim; terör sorunu, Türkiye'nin sorunudur. Bunu biz çözeceğiz. Bu işi başkasına havale edemeyiz. Bu işi daha fazla da geciktiremeyiz. Bu iş geciktikçe, dallanıp budaklandıkça yeni acılara kaynak teşkil ediyor. Onun için bu yöndeki çabaları soğukkanlı bir şekilde takip etmek ve bu işin harp cinsinden çözümünün olmadığını da bilmek lazım. Bu, uzun, ince bir yol; sıkıntılı bir yol. Bu işin çözülmesini isteyen kadar istemeyen birçok çevrenin de olduğunu 30-35 yıllık süreçte görmüş olmamız lazım. Meseleyi bu şekilde değerlendirmemiz lazım." açıklamasında bulundu.