Seracılık Elbistan'da Alternatif Olma Yolunda

Elbistan Belediyesi Hizmet Alanı içerisinde bulunan seralarda yetiştirilen domates ve salatalıktan yüksek verim alınırken, üç yıldan beri başarıyla uygulanan seracılığın, ilçe çiftçisi için önemli bir alternatif olabileceği...

Elbistan Belediyesi Hizmet Alanı içerisinde bulunan seralarda yetiştirilen domates ve salatalıktan yüksek verim alınırken, üç yıldan beri başarıyla uygulanan seracılığın, ilçe çiftçisi için önemli bir alternatif olabileceği ifade edildi.

Elbistan Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Ziraat Mühendisi Sami Doğan, 3 yıldan beri serada domates ve salatalık yetiştirdiklerini belirterek, yüksek verim elde ettiklerini kaydetti.

Elbistan çiftçisine ilçede seracılığın yapılabileceğini anlatmak ve bunu kanıtlamak amacıyla 3 yıldan beri çiçek üretimi yapılan seralarda, çiçeklerin park ve bahçelere naklinden sonra domates ve salatalık yetiştirdiklerini ifade eden Park ve Bahçeler Müdürü Ziraat Mühendisi Sami Doğan, serada kullandıkları ana maddenin, gidya olduğunu söyledi.

Belediyeye ait 2 adet her biri 500 metrekarelik seralarda, termik santraller için çıkartılan kömürün üst katmanını oluşturan gidyayı kullandıklarını belirten Doğan, seraya diktikleri opal, natürel ve şampiyon cinsi salatalık ile Toros cinsi domatesten elde edilen verimin çok yüksek olduğunu dile getirdi.

Linyit kömürünün üst tabakası olan gidyanın seracılıkta mükemmel sonuç verdiğini ifade eden Doğan, şunları söyledi:

"Belediyemize ait üç adet seranın ikisinde sırık diye tabir edilen domates ve salatalık yetiştiriyoruz. 3 yıldan beri seralarda bu işlemi yapıyoruz. Amacımız; Elbistan'da seracılığın yapılabileceğini göstermek. 3 yıllık çalışmalarımız sonucunda salatalık ve domatesten yüksek verim aldık. Ağustos ayı içerisinde ürün almaya başlamıştık, şuanda seralarda tonlarca domates ve salatalık bulunuyor ve peşi peşine hasat yapıyoruz. Bu ürünleri saf gidyanın içinde yetiştiriyoruz. Herhangi bir ilave besleyici yok. Bizim burada esas vurgulamak istediğimiz seracılığın bu bölgede yapılabileceğidir. İkincisi ise gidyadır. Bu bir hazinedir. Bunun farkında olup gerek seracılıkta, gerekse tarla tarımındaki, özellikle bahçe tarımında müthiş derecede kullanılabilecek bitki besinidir. Bitki besini diyoruz, çünkü içerisinde bitkiyi besleyecek maddeler var. Tamamen organik bir malzemedir. Damlama sulama ile çok güzel sonuç alınıyor. Elbistanlı çiftçilerimiz sera kurarak gidya ile Aralık ayına kadar ürün alabilirler. 500 metrekarelik bir seradan 10 ton domates, 15 ton salatalık alınabilir."

Haberleri