Tüp bebek tedavisi çocuk sahibi olmak isteyenlerin başvurduğu yöntemlerden birisidir. Kadından ve erkekten alınan üreme hücrelerinin laboratuar ortamda döllenmesi işlemine dayanır. Erkekten ve kadından alınan üreme hücreleri, vücut sıcaklığındaki bir cihazda 48 saate kadar bekletilir. Bu zaman zarfı içerisinde üreme hücrelerinin en az yüzde sekseninde döllenme meydana gelir. Döllenen yumurtaların kadın rahmine yerleştirilmesi, tüp bebek operasyonunun büyük bir kısmını ifade eder. Bölgemizin en başarılı kurumu
Kıbrıs tüp bebekmerkezi olan Doğuş Tüp Bebek Merkezidir.
Döllenen yumurtanın rahme yerleştirilmesi
Dış ortamda döllenen hücrelerin gelişimin sağlanması için rahme yerleştirilmesi gerekir. Bu işlem katater adı verilen aletle yapılır. Döllenen yumurtaların rahme yerleştirilmesiyle kadınların yüzde 50’sinde gebeliğin başarılı şekilde oluştuğu görülür. İlk uygulamadan başarılı olunmasa bile, bir sonraki uygulamadan başarılı olma şansı daha fazla olabilir.
İlaçlarla yumurtalıkların uyarılması
Tedavi sırasında kadının yumurtalıklarının bir takım ilaçlarla uyarılması sağlanır. Böylece daha fazla yumurta elde edilir. Kalite ve sayı bakımından ne kadar çok yumurta elde edilirse, embriyo oluşumuna katılacak o kadar yumurta söz konusu olacaktır. Birden fazla embriyonun katater yardımıyla rahme yerleştirilmesi, gebelik şansını çok daha fazla arttırdığı ortaya çıkarılmıştır. Ancak ülkemizdeki yasalar gereğince, 35 yaşın üstünde olan kadınlara sadece iki embriyo, altında olanlara ise sadece bir embriyo transferine izin vardır. Bunun sebebi, birden fazla embriyonun rahme yerleştirilmesi, birden fazla gebelik riskin ortaya çıkması demektir.
Uygulama alanı
Tüp bebek uygulaması normal yollar ile gebe kalamayan infertil hastalarda veya açıklanamayan kısırlığın görüldüğü kişilerin bebek sahibi olabilmelerini sağlayacak bir sistem olarak geliştirildi. Bugün, kadın ve erkekten alınan üreme hücrelerinin laboratuar ortamında döllenmesiyle birçok kişi bebek sahibi olabilmekte ve bu mutluluğu yaşamaktadır.